Burun Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?

Burun estetiği, bölgedeki şekil bozuklukları, estetik sorunlar ve nefes alıp vermeyi zorlaştıran birtakım rahatsızlıklar sebebiyle gerçekleştiren cerrahi müdahaleye burun estetiği adı verilmektedir. Bu operasyonlar ile birlikte görsel sorunlar giderilirken daha rahat nefes alma fonksiyonu da mümkün duruma gelmektedir. Burun deliklerinin genişliği ayarlanabilir ve gerekli daraltma işlemi de yapılabilmektedir. Kapalı ve açık olmak üzere belirlenen burun estetiği sonrası daha sağlıklı bir görüntü elde etmek mümkündür. Açık ameliyatta burnun uç kısmına ters v biçiminde kesi atılarak bir operasyon başlatılmış oluyor. Kapalı ameliyat ise açık ameliyata göre çok daha fazla tercih ediliyor ve kapalı rinoplasti olarak bilinen bu ameliyat türünde kesiler burun içerisine yapılmaktadır. Videoendoskopik tekniği ile burun içini izlemek çok daha kolay bir hal almış durumda ve ameliyat, operasyon boyunca iç kısım üzerinden gerçekleştirilir ve tamamlanır. Kıkırdak bozuklukları, burun deliği sorunları ve burun düşüklüğü gibi durumlar, kısa süreli bir operasyon ile düzeltilebilmektedir.
Yazı İçindekiler
Burun Estetiği Tipleri Nelerdir?

Burun estetiği çeşitlerinde cerrahi olan ve cerrahi olmayan yöntemlerin uygulaması bulunmaktadır.
Cerrahi Rinoplasti İle Burun Estetiği: Burnu kapatan cilt yapısının altına girilmesiyle gerçekleştirilen cerrahi rinoplastide, burnun alt bölgesinde fazlalık olarak yer alan kemik ve kıkırdak çıkarılmaktadır. Cerrah, bazı durumlarda burun yapısını yeniden şekillendirebilmek adına kemik ya da kıkırdak greftlerini tercih etmektedir. Yeniden şekillendirilmiş olan yapının üzerine cilt yeniden koyulup burnun yeni görünümü elde edilmiş olur.
Kapalı Rinoplasti İle Burun Estetiği: Kapalı rinoplasti en çok uygulanan burun estetiği yöntemi olarak kabul edilmektedir. Cerrahi işlem süresinin kısa olması, yara izi kalmaması ve şişlik sorunun oluşum riskinin düşük olması sebebiyle tercih edilmektedir.
Açık Rinoplasti İle Burun Estetiği: Açık rinoplastide kullanılan cerrahi kesi teknikleri kapalı rinoplasti ile aynıdır fakat kolumella ismindeki burun deliklerini burundan ayıran dokuya burunun dış kısmından olacak şekilde ayrıca bir kesi daha eklenir. Kolumella dokusundaki yapıya atılan kesikle beraber cerrah burnun üzerindeki deriyi tamamen sıyırabilmekte ve burun içi yapısını net şekilde görebilmektedir.
Burun Küçültme Ameliyatı
Burun küçültme operasyonunda asıl amaç estetik açıyı ön planda tutmak ve burna daha özel bir şekil verebilmektir. Ameliyat sonrası hastalar herhangi bir şekilde acı ve ağrı hissetmemekte, lokal anestezinin sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi de ağrının olmama durumudur. Burun küçültme operasyonları sonrası özellikle göz altında ve göz çevresinde birtakım şişlikler ve morluklar gelişebilir fakat bu endişe edilecek bir durum değildir. Ameliyattan sonraki geçen 1 ayda belirgin bir iyileşme ve şekil düzelmesi de gözle görülebilir bir hal alacak olup tam iyileşme süresi uzmanlar tarafından 6 ay olarak belirlenmektedir.
Ayrıca göğüs dikleştirme ameliyatı hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Burun Büyütme Ameliyatı
Burun büyütme operasyonu öncesi bilgisayar destekli simülasyon çalışmaları tercih edilmekte olup kişinin nasıl bir buruna sahip olacağı da bu simülasyon çalışması ile birlikte hastaya gösterilerek belirlenmektedir. İnce deri yapısına sahip insanlarda bu ameliyat çok daha kolay bir şekilde gerçekleşirken kalın burun derisi ise ameliyatı zorlaştıran detaylardan bir tanesi olmaktadır. Bu ameliyatta derinin kıkırdak çatısına tutunabilmesi ve entegre olması hedeflenmektedir.
Burun Ameliyatında Açık Teknik Nedir?
Burun operasyonunda açık teknik, kolumellada açılacak olan küçük bir kesi ile ilk müdahale yapılmakta olup burada bulunan derinin burnun uç kısmından sıyırmak kaydı ile açmak gerekmektedir. Kemik ve kıkırdağın biçimlendirilmesi işlemi ancak bu şekilde yapılabilmektedir. Açık tekniğin en büyük olumsuz özelliği kesi izinin var olmasıdır. Burnun alt kısmında oluşacak olan bu kesi izi dışında burun estetiği operasyonun herhangi bir olumsuz özelliği bulunmuyor ve sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır.
Burun Ameliyatında Kapalı Teknik Nedir?
Burun operasyonunda kapalı teknik avantajlarından bir tanesi kesi izlerine yer vermiyor olmasıdır. Kesiler, burun deliklerinin iç kısmından yapıldığı için gözle görülmüyor ve estetik olarak da hastayı rahatsız etmemiş oluyor. Kapalı tekniğin dezavantajı ise burun ucuna kesin bir şekilde hitap edemiyor ve bu alandaki kontrolü sağlayamıyor olmasıdır. Burun ucundaki rahatsızlık nedeniyle başvuran hastalarda kapalı tekniğin uygulanması da bu yüzden pek mümkün olmamaktadır.
Burun Ameliyatında Doğurtma Yöntemi
Burun operasyonunda doğurtma yöntemi açık ve kapalı tekniği bir araya getiren bir operasyon yöntemidir. Bu yöntemin dezavantajları da bulunmakta olup bunlardan bir tanesi paralel kesilerden bir tanesinin burun ucu destek mekanizmalarından herhangi birine yapılmak zorunda olması durumudur. Bu teknikte dikkat edilmesi gerekilen en önemli durumlardan bir tanesi de ameliyat sonunda scrooll alanın onarılmasıdır.
Ayrıca karın germe hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Modifiye Doğurtma Yöntemi

Modifiye doğurtma tekniği, açık teknikte olduğu gibi burnun kontrol edilmesi oldukça kolay olup müdahale de daha kolay bir hal almaktadır. Doğurtma tekniğinde iki kesi yapılırken modifiye doğurtma tekniğinde ikinci bir kesiye ihtiyaç duyulmamakta ve bu detay da burun ucu destek mekanizmalarının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Ameliyat Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Operasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken durumlar, tüm tahlil ve sağlık taramalarının eksiksiz bir şekilde yapılması, operasyon öncesi yaşanacak grip ve nezle gibi hastalıkların engellenmesi gerekmektedir. Kan sulandırıcı gıdalar ve sıvıların ameliyat öncesi tüketilmemesi gerekmekte olup ameliyat gününden en az 10 gün kadar önce aspirin gibi ilaçların eğer kullanılıyorsa bırakılması gerekmektedir. Bitki çayları kanamaya olumsuz etki edebildiği için bu yüzden ameliyat gününden 1 hafta önce bitki çaylarının da bırakılması gerekmektedir.
Burun Estetiği Fiyatları
Burun estetiği ücretleri, operasyonun uygulanacağı işlem bölgeleri ve toplamda bölgelerin sayısı fiyatı etkilemektedir. Üst ve dış yan kıkırdaklar, burun kemeri, burun kemiği, burun deliği ve uç gibi ameliyat bölgelerinin sayısı arttıkça burun estetiği fiyatı da artmaktadır.