Çene Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

Çene botoksunun yapılması plastik ve estetik cerrahi uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir. Çene yan tarafında yer alan ve en güçlü çiğneme kası olan masseter kasının büyüyerek dışarıdan görünür hale gelmesine hipertrofisi ya da büyümesi adı verilir. En sık sebebi değişik nedenler ile diş sıkma ve gıcırdatma olmakla birlikte çok sakız çiğnenmesi ve sık sık sert et yenmesi de buna sebep olabilmektedir. Bunun tedavisi için ise masseter yani çene botoksu uygulanır. Massetter botoksu yüzü inceltmektedir. Çünkü kasın aşırı çalışması sonucunda oluşan hipertrofiye yani büyüme sorunu ortadan kalkacağı için sonradan oluşan kare yüz görüntüsü ortadan kalkmaktadır. Eğer ki kişilerin kemik yapısı buna uygunsa yüz ince ve oval bir görünüme kavuşmuş olacaktır.
Yazı İçindekiler
Çene Botoksu Nedir?

Çene botoksu (masseter botoks), estetiksel bir operasyondur. Çene bölgesinin yan kısmında bulunan ve en güçlü çiğneme kası olarak bilinen masat arkasının olduğundan fazla bir şekilde büyüyerek, dışarıdan dahi görünecek kadar belirgin hale gelmesine massetter büyümesi adı verilir. Bu durumun en yaygın nedenleri diş sıkma ve gıcırdatmanın yanı sıra çok fazla bir şekilde sakız çiğnemek ve fazla sert et tüketilmesidir. Çene botoksu bu rahatsızlığın tedavisi için uygulanmaktadır. Masseter botoks, masseter kasının bulunduğu yüzün alt kısmının inceltilmesi estetik bir işlemdir.
Çene botoksu olarak da bilinen bu uygulamada yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavi edilmesi temel amaçtır. Özellikle yoğun stresli dönemlerde insanlar farkında olmadan dişlerini sıkabilirler. Diş sıkma alışkanlığı, yüz ve çiğneme kaslarında büyümeye sebep olmaktadır. Bu durum yüzün estetik görünümü açısından da oldukça sakıncalı bir durumdur. Çünkü yüzün görünümü bozulacaktır. Bu duruma çağrı olarak geliştirilen çene botoksu uygulaması sayesinde yüzde daha erkeksi ve sert bir görünüme sebep olan kare yüz şekli küçültülür. Böylece daha orantılı bir yüz şekli ortaya çıkmış olur.
Ayrıca mide botoksu hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Çene Botoksu Neden Yapılır?
Çene botoksunun (masseter botoks) yapılma sebebi daha çok görsel rahatsızlıklardan ileri gelir. Çene, yanlara doğru genişleyerek kare bir yüz görünümüne sebep olabilir. Erkekler için bu görüntü çoğunlukla sorun yaratmazken kadınlar, sert yüz hatlarına sahip olmak istemedikleri için bu durumdan kurtulmanın yollarını ararlar. Bir diğer rahatsız edici durum ise özellikle uyku esnasında diş gıcırdatma ve stres altındayken diş sıkmaya bağlı hem ağrı hem de dişlerde oluşan hasarlardır. Masseter botoks adı verilen bu uygulama sayesinde bahsi geçen sorunlar ortadan kaldırılır.
Bilindiği üzere botoks işlemi daha çok göz çevresindeki kırışıklıkları düzeltmek için kullanılan kozmetik bir girişime denir. Zaman içerisinde botoksun kullanımı genişlemiştir. Çene bölgesindeki masseter kasına uygulanan botoks işlemlerine çene botoksu ya da masseter botoksu adı verilir. Bu botoks türü yüzün alt bölgesinde masseter kasını hedef almaktadır. Botoks işlemini yaptırmanın iki temel amacı bulunur. Bunlar yüz şeklinin iyileştirilmesi ve tıbbi bir sorun sebebiyle oluşturan belirtilerin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılması şeklindedir.
Çene Botoksunun Faydaları Nelerdir?
Çene botoksunun (masseter botoksun) yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Son derece güvenli bir uygulamadır. Bilindiği üzere botoks, cerrahi müdahale gerektirmeyen bir estetik işlemdir. Bu sebeple plastik cerrahi operasyonları gibi risk unsuru taşımaz.
- Çene botoksu, çene yapısını incelterek Kara görünümünden ziyade daha ince ve oval bir yüze kavuşulmasını sağlar.
- Çene kaslarına yapılan bu botoks uygulaması ile çene kaslarının boyutu küçültülür. Böylece daha ince ve belirgin çene hattına sahip olunur.
- Çene sıkma ve diş gıcırdatma dan ötürü gelişen ağrılar botoks işleminin ardından son bulur.
Çene Botoksu Nasıl Etki Gösterir?
Çene botoksunun etkisi kişiden kişiye değişen bir durumdur. Botoks, kaslara çeşitli nedenlerden dolayı enjekte edilen ve çoğunlukla yüz bölgesindeki ince çizgi ve kırışıklıkları hedef alan bir tür proteine verilen isimdir. Enjekte edildiği bölgede sinir sinyallerini bloke eden botoks, kasların hareketini engellemektedir. Arkasındaki aşırı kasılmayı dağ paralizi yani kısmen felç ederek etkisini göstermeye başlar. Massater botoks tıbbi amaçlar ile uygulandığı sürece çene ağrısı, çene sıkma ve temporomandibular eklem sendromu belirtilerini tamamen iyileştirir. Kozmetik amaçlar ile uygulanması ise çene hattını daha belirgin ya da küçük göstermesi gibi yararlar sağlar. Bu işleme ayrıca Nefertiti Lift adı da verilir.
Ayrıca bişektomi fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Çene Botoksu Nasıl Yapılır?

Masseter botoksun uygulanması çok ince ucu olan iğneler ile gerçekleştirilir. Çene kasının hasta dişlerini sıkarken elle bulunup çene kemiği ile birleştiği hatta yapılacak genellikle ağrısız enjeksiyonlar şeklinde birkaç dakika içerisinde tamamlanır. Çene botoksu ya da masseter botoks uygulamaları esnasında hasta, hafif acı ya da bir miktar ağrı hissedebilir. Fakat bu rahatsızlık çok uzun sürmeyecektir. Masseter kası; hareketli olan, alt çene kemiğinin kafatasına yaklaştırılmasını sağlayan ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren çok kuvvetli bir kas türüdür. Botoks, bu kasın alt çene kemiği alt sınırına yapılan enjeksiyonları ile fonksiyonlarının yani gücünün azaltılarak diş sıkma probleminde dişlerin ve diş köklerinin aşırı baskısından kurtulmasını sağlar ve kırılmasını önler.
Çene Botoksu İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?
Çene botoksunun olası yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Görme bozuklukları;
- Baş ağrısı;
- Halsizlik;
- Kas zayıflığı;
- Kas sertliği;
- Çene bölgesinde şişme, kızarıklık ya da ağrı.
Botoks, cerrahi operasyonlara göre oldukça güvenilir bir uygulama olmasına rağmen yukarıda belirtilen bazı yan etkileri de bulunabilir. Ancak bu yan etkiler herkeste görülmez. Çene botoksu işleminin etkileri kalıcı değildir. Bu nedenle masseter botoks işlemi sonucunda elde edilen sonuçların devamlılığı için işlem, doktorun uygun gördüğü aralıklar ile sürekli olarak tekrarlanmalıdır. Bu tekrarlar ile birlikte yan etkilerin görülme olasılığı en aza inecektir.