Çocuğun Dişlerindeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Çocukların dişlerinde oluşan siyah lekeler bir diğer adıyla diş taşlarıdır. Bu diş taşları yalnızca diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve daha sonra düzenli, uygun bir diş bakımı yapıldığı nda tekrar oluşumu engellenebilir. Çocuklarda oluşan diş taşlarını, diş hekimleri diş taşı temizleme aletleri ve titreşim oluşturan ultrasonik aletler ile temizleyebilir, anormal durumlar dışında genellikle bu aletler ile diş taşları tamamen ortadan kaldırılabilir. Diş taşı oluşumu genellikle düzenli bakımı yapılmadığı takdirde gerçekleşir. Bu sebeple kişilerin düzenli olarak günde iki kez dişlerini fırçalaması gerekir ve bu bakımların haricinde her altı ayda bir uzman bir diş hekimine başvurulması gerekir. Düzenli yapılan diş fırçalamalar ve diş bakım kontrolleri ile dişlerde oluşabilecek siyah lekeler ortadan kaldırılmış olur.
Yazı İçindekiler
Diş Taşı Nedir?

Diş taşları, dişin dış ve iç yüzeylerinde oluşan siyah lekelerdir. Diş taşları plaktan meydana gelir; fakat temizlenmesi plak kadar kolay değildir. Uzmanlara göre plak, tükettiğimiz gıdaların oluşturduğu asitler ile meydana gelir. Bu asitlerin sonrasında plak yapışkan bir yapı halinde kişilerde görülür. Plaklar düzenli ve doğru diş fırçalama yöntemleriyle ve düzenli diş ipi kullanılarak temizlenebilir. Plaklar ciddiye alınmaz ise ve ilk aşamada temizlenmeme, ilerleyerek diş taşına dönüşürler. Diş taşı da dönüşmüş olan plaklar, plak kadar kolay temizlenemez ve dişlerden uzaklaştırılması oldukça zordur. Bu sebeple Örün bakımı düzenli olarak yapılmalı ve plak oluşumu gözlemlendiğinde giderilmesi gerekir. Giderilmeyen her plak ileride diş taşına dönüşecektir. Daha sonra diş taşlarının, plaklar gibi evde temizlenmesi mümkün değildir. Bu sebeple diş taşı oluşumundan sonra kişinin acilen uzman bir diş hekimine başvurması gerekir.
Ayrıca Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanır? adlı yazımıza göz atın!
Diş Taşlarının Renkleri Farklı Olur Mu?
Diş taşının renkleri, kişiden kişiye ve durumdan duruma göre farklılık gösterebilir. Diş taşlarının renkleri genellikle ne kadar uzun süre ağızda bulunduğuna bağlı olarak farklılık gösterir ve ağız içerisinde hangi bölgede olduğuna bağlı olarak da farklılıklar görülür. Diş taşlarının renkleri genel olarak kahverengi, yeşil, siyah olarak görülür. Genellikle ilk başlarda farklı görülen diş taşı renkleri zamanla koyulaşır. Bir saçlarının zamanla koyulaşması gibi boyutları da dün geçtikçe farklılık gösterecektir. En başlarda küçük görülen diş taşları zamanla dış yüzeyine yayılacak ve büyüyecektir. Bu sebeple diş başlığının giderek koyulaşması ve büyümesinin önlenebilmesi için uzman bir işletimle başvurulması gerekir.
Diş Taşı Oluşumunun Sebepleri Neler?
Diş taşlarının oluşum nedenleri, genellikle düzenli yapılmayan ağız bakımı ve kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanır. Unutmamdaki en büyük sebep diş yüzeyinde sürekli olarak tüketilen gıdaların kalıntılarının bulunmasıdır. Bu kalıntılar zaman var dişleri ve diş etlerine zarar vererek diş yapısının bozulmasına sebep olur. Öncelikle dişlerde plak şeklinde görülen hastalıkları gün geçtikçe evrilerek siyah lekelere döner. Diş taşına döndükten sonra uzman bir diş hekimi dışında kimsenin müdahalesi ile temizlenemez. Bu sebeple ağız bakımı ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Kişiler sürekli olarak diş kontrolü yapmalıdır. Doktorun uygun gördüğü tarihler arasında da uzman diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir. Böylece plakların ve diş taşı oluşumlarının önüne geçilmiş olur.
Çocuklara İçirilen Sütler Diş Taşı Oluşumunu Tetikler Mi?
O çocukların tükettiği sütler, verilen zamana göre diş taşı oluşumunu tetikleyebilir. Çocuklara uyumadan önce içilen sütlerin kalıntıları diş yüzeyinden temizlenmez ise dişlere büyük ölçüde zararları olur. Sütün içerisinde ne kadar azda olsa bir miktar şeker bulunur, bu sebeple diş yüzeyinde kalan şeker maddesinden gece boyunca dişler etkilenecek ve çürüyecektir. Geceleri süt tüketimi yapılmamalıdır veya uyumadan önce süt içilecek ise kesinlikle tüketim sonrasında dişler fırçalanmalıdır. Böylece sütten kalan şeker kalıntılarından dişler etkilenmeyecek ve herhangi bir diş taşı oluşumu, diş çürümesi yaşanmayacaktır.
Diş Kararması Neden Olur?

Diş kararmaları, genellikle dış etkenlere bağlı olarak gerçekleşir. Diş kararmalarının en büyük sebeplerinden birisi; beslenme hatalarıdır. Tüketilen şekerli ve yüksek kafeinli ürünler zamanla diş minelerine zarar vererek dişlerde renk değişimine ve kararmaya sebep olacaktır. Beslenme alışkanlıklarının dışında fiziksel ve dış etkenlere bağlı olarakta diş yapıları zarar görebilir. Çoğunlukla dişlerin kararmasına neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağız içi hijyeninin yapılmaması
- Çürük oluşumu
- Sigara kullanımı
- Uzun süreli diş teli kullanımı
- Sürekli kullanılan vitaminler
- Diş veya diş etine travma
- Sistemik hastalıklar
- Genetik bozukluklar
Ayrıca Fue Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir? adlı yazımıza göz atın!
Dişlerde Oluşan Siyah Lekeler Evde Temizlenebilir Mi?
Dişlerde zamanla oluşan siyah lekelerin evde temizlenebilmesi oldukça zordur ve genellikle mümkün değildir. Dişlerde oluşan siyah lekeler yani bir diğer adıyla diş tartarları genellikle uzman hekimlerin kullandığı özel aletler ile temizlenebilir. Evde temizlenebilmesi denenir ise kullanılacak aletlerin yanlış kullanılması ve yanlış aletlerin bulunması ile dişler aşındırılarak daha kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Diş tartarları, diğer bir lekelerinden farklı olarak dişlerden uzaklaştırılması oldukça zordur ve genellikle yalnızca özel diş hekimi aletleri ile temizlenebilir. Diş taşlarının sebep olduğu siyah lekeler, temizlenmediği taktirde diş yüzeyinde gittikçe yayılacak ve uzun yıllar temizlenmediğinde dişlerin bütün yüzeyini kaplayarak tamamen siyah, kirli ve pis bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Bu sebeple dişlerde oluşan en ufak bir lekenin bile ciddiye alınması gerekir. Böylece oluşan bakteriler, lekeler ilerlemeden önlem alınarak temizlenebilir ve daha ciddi diş hastalıklarına yol açmasının da önü kesilmiş olur. Dişlerde oluşan siyah lekeler, diş tartarı ise kesinlikle evde temizlenemez.