Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi tedavisinin yapılışı diş hekiminin uygun gördüğü adımlar izlenerek yapılır. Dişlerdeki yumuşak dokuya zararlı olan bu hastalık hastaların diş kaybı ya da gevşeme yaşamasına sebep olur. Diş eti çekilmesi tedavisi uygulanırken hastalığın ne kadar ilerlediği kontrol edilir. Eğer hastalık çok gelişmemiş ise cerrahi olmayan yöntemlerle tedavisi yapılabilir. Diş çevresindeki plak ve bakteriler özel aletlerle temizlenir ve tartarın diş yüzeyinden uzaklaşması sağlanır. Temizleme işleminde özel aletlerin yanında lazer veya ultrasonik cihazlar kullanılabilir. Diş plağı temizlemesinden sonra antibiyotikler ile enfeksiyon kontrol altına alınır. Dişlerdeki enfeksiyon ilerlemişse diş cerrahisine başvurulabilir. Cerrahi yöntem olarak kullanılan cep küçültme ameliyatı ile köklerin düzeltilmesi ve etkili temizleme yapılabilir. İltihap oldukça ilerlemiş ve diş eti dokusu kaybolduysa hastanın diş eti çekilebilir. Diş etinin içi ve kemik yüzeylerin iltihaptan temizlenmesi sağlanır. Bunun gibi vakalarda kemik oluşumunu sağlamak için kemik greftleri ve tozu kullanılabilir. Bu tedavi yönteminden diş eti eski yerine dikilir. Hastalığın tedavi edilmesi ilerleme durumu ve seçilen tedavi yöntemine göre 1 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.
Yazı İçindekiler
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti çekilmesinin teşhisi konulurken diş hekimi tarafından klinik muayene yapılmalıdır. Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve gerekli radyografik görüntüler çekilir. Dişlerde oluşmuş plağı muayene ile kontrol edilir. Diş etleri ve dişler arasındaki cep derinliğini ölçmek için diş probu kullanılabilir. Bu cep derinliği ölçümünden sonuç 5 milimetreden fazlaysa müdahale yapılabilir. Aynı zamanda hastaya röntgen çekilerek kemik kaybı olup olmadığına bakılır. Diş eti çekilmesi toplumluk sıklıkla görülen bir hastalıktır. Çoğu zaman fark edilmez ve oluşumunda farklı nedenler etkilidir. Bu diş probleminden korunmak için diş sağlınıza dikkat etmeli ve doktor kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanız tavsiye edilir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etki çekilmesinin nedenleri değişiklik gösterebilir. Temel olarak dişlerin az fırçalanması ve yetersiz bakım yapılmasından kaynaklı bakteriler plak oluşturur ve bu plak zamanla sertleşerek tartar halini alır. Diş taşı olarak da bilinen tartar bakterilerle doludur ve temizlenmesi zordur. Dişlerde uzun süre kalan tartar ve plak dişe zarar vermeye başlar. Bu tartarın çıkartılması için diş hekimleri tarafından yapılan profesyonel bir temizlik gereklidir. Bunun dışında etkili olabilecek bazı nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Genetik etkiler: Araştırmaları göre toplumun %30’u diş temizliğinden bağımsız olarak diş eti hastalıklarına karşı duyarlıdır.
- Periodontal Hastalıklar: Bakteriyel diş eti enfeksiyonları diş eti dokusuna ve kemiklere zarar verir. Bu diş eti hastalığı diş etki çekilmesine yol açabilir.
- Yanlış Fırçalama Şekli: Dişlerin yanlış şekilde ve sert fırçalanması diş minesine zarar vererek diş korumasını azaltır.
- Hormonsal Değişimler: Ergenlik, hamilelik, emzirme ve menopoz dönemleri diş etlerini daha hassas hale getirebilir.
- Dişleri Sıkmak ve Gıcırdatmak: Dişlere uygulanan kuvvet diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
- Güçsüz Bağışıklık Sistemi: Lösemi, HIV / AIDS ve kanser tedavisi görmek etkili olabilir.
Ayrıca zirkonyum diş fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin belirtileri normal görünümü soluk pembe ve sert olan diş etlerinde fark edilebilir. Diş eti çekilmesi tedavisi yapılmadan önce şu belirtiler oluşabilir:
- Diş fırçalarken ya da normal zamanlarda kolay kanayan diş etleri
- Şişmiş veya kabarmış diş etleri
- Morumsu koyu kırmızı ya da parlak kırmızı diş etleri
- Dişler ve diş etleri arasında gelişen yeni boşluklar
- Aşağı çekilerek dişleri normalden daha uzun gösteren diş etleri
- Dokunulduğunda hassas olan diş etleri
- Dişlerin ısırıldığında birbirine uyma biçiminde değişiklik görülmesi
- Ağız kokusu
- Ağrılı şekilde çiğneme
- Dişlerin gevşemesi ve diş kaybı olması
Diş Eti Çekilmesinde Kimler Risk Altındadır?

Diş eti çekilmesinde riskli kişiler yaş, hastalık ve alışkanlıklara bağlıdır. Diş eti çekilmesi konusunda riskli görülen kişiler şunlardır:
- 65 yaşından büyük olan kişilerde diş eti çekilmesi yaygın olarak görülür. %88’inin en az bir dişinde bu hastalık vardır.
- Diyabet hastalığı olan kişilerde diş etki çekilmesi soruna rastlanabilir.
- Genetik faktörler diş eti çekilmesi görülme olasılığını arttırır.
- Sigara ve tütün ürünleri kullananlar için risk fazladır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Fiyatı Ne Kadar?
Diş eti çekilmesi tedavisinin fiyatı için net bir sayı vermek yanlış olur. Diş eti çekilmesi sorunun yalayan hastalara uygulanan tedavi çeşitlilik gösterir. Hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak uygulanan tedavinin fiyat değişir. Bu sorunu yaşayan kişilerin diş hekimleri ile görüşmesi gerekir. Genel bir bilgi amacıyla diş eti çekilmesinin 1.000 TL’den 2.000 TL’ye kadar çıkabileceğini söyleyebiliriz. Diş eti çekilmesi belirtileri olan kişiler hekimlerine başvurarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilir. Bu diş problemini önlemek için dişlerinizin temizliğine dikkat etmeniz gerekir.
Ayrıca implant diş tedavisi fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş etki çekilmesini önlemek için yaşam tarzında değişiklikler yapılabilir. Diş sorunlarıyla karşılaşmamak için ilk olarak diş bakımını düzenli olarak yapmak gerekir. Diş fırçalanması ve diş ipi temizliğinin yapılması diş sorunlarının önüne geçer. Her zaman belli aralıklarla diş hekimine görünmek önemlidir. Diş eti çekilmesi tedavisi yaptırmaya gerek kalmaması için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Diş fırçalamayı doğru bir teknikle yapmanız gerekir.
- Fırçanızın çok sert kıllı olmayan bir yapıda olması önemlidir.
- Düzenli diş fırçalama ve temizleme alışkanlığı edinilmelidir.
- Diş hekimlerine 6 ayda bir muayene edilmek gerekir.
- Günlük hayatta sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Sigara ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
- Diş hekimlerine belirli aralıkla diş taşı temizliğinin yaptırılması.
- Yaşlılık nedeniyle oluşabilecek diş kayıpları için önceden gerekli kontrolleri yaptırmak.