Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?

15.05.2021
1.474
Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Diş eti iltihabının nedenleri arasında birçok durum vardır. Diş eti iltihabı temel olarak yiyecek artıklarının ve plaklarının diş aralarına yerleşmesidir. Diş plakları ince bir bakteri tabakası oluşturur ve zamanla sertleşip tartar oluşumuna sebep olabilir. Düzenli fırçalamama ve yetersiz bakım yüzünden gelişen tartar diş eti iltihabına dönüşür. Diş eti iltihabının plak ve tartar oluşumu dışındaki nedenleri şu şekilde sayılabilir:

  • Diyabet hastalığı
  • Dolguların kırılması
  • Sigara ve tütün ürünlerinin kullanılması
  • Dişlerde oluşmuş yapısal bozukluklar
  • Hamilelik
  • Genetik etkiler
  • Kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi ve kalsiyum kanal blokerları gibi ilaçları kullanmak

Diş Eti İltihabı Nedir?

dis eti iltahabi

Diş eti iltihabı toplumda sıklıkla görülen diş sorunlarından biridir. Bakteriyel kaynaklı olarak ağız ve diş sağlığının bozulmasına neden olur. Diş eti iltihabına bağlı olarak kişi çiğneme, konuşma ve yemek yeme sırasında zorluk yaşayabilir. İltihap oluşumu olan bölgede diş kaybı yaşanabilir ve özellikle yetişkinlerdeki diş kayıplarına iltihaplar neden olur. Dişlerin uzun süre fırçalanmaması plak oluşumunu tetikler. Diş ve ağız sağlına dikkat edilmemesi iltihap oluşumuna neden olur. Dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipi kullanılması ile kısa sürede iltihablı bölge iyileşebilir. Diş kaybınızı önlemek için düzenli olarak diş hekimini muayene olmanız tavsiye edilir.

Ayrıca zirkonyum diş fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?

Diş eti iltihabının türleri ikiye ayrılır. Diş eti iltihabının toplumda sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Ağız ve diş sağlınıza özen göstererek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Diş eti iltihabının iki türünü şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Birinci diş eti iltihabı plak oluşumu nedeniyle görülür. Sistemik etkenler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, ilaç kullanımı gibi nedenlerle oluşan plak gingivit lezyonunu meydana getirir. Bu gingivitler iltihabın oluşmasında etkilidir.
  • İkinci diş eti iltihabı ise yukarıda bahsedilen gingivit lezyon plak nedeniyle oluşmaz. Bu türde diş etinde görülen iltihapta plak değil bakteri, mantar ya da virüs gibi oluşumlar etkili olur.

Bu türlerin dışında bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak iltihaplar oluşabilir. Aynı zamanda yara ve takma dişlerin neden olduğu iltihaplarda bulunur. Genetik faktöre, alerjik duruma, yaraya, takma dişe ve nedeni bilinmeyen durumlara bağlı iltihap oluşumları gözlemlenebilir.

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabının belirtileri hastadan hastaya çeşitlilik gösterebilir. Oluşum nedeni ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak belirtilerde değişir. Genel olarak diş eti iltihabında görülen belirtiler şunlardır:

  • Dişlerde beyaz renkte iltihap oluşumu
  • Diş etlerinde görülen şişlik, hassasiyet ve kızarıklık
  • Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kanama olması
  • Hastanın konuşma, çiğneme gibi durumlarda ağrı hissetmesi
  • Sıcak ya da soğuk yiyecekler tüketilirken oluşan hassasiyet
  • Ağız kokusunun oluşması
  • Dişlerde gevşeme görülmesi
  • Diş etlerinin çekilmesi

Bu durumlara benze belirtileriniz varsa bir diş hekimine görülmeniz tavsiye edilir. Diş eti iltihapları önlem alınmadığında diş kayıplarına neden olabilir.

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konulur?

Diş eti iltihabının teşhisi diş hekiminin yaptığı fizik muayene sırasında rahatça konulur. Diş eti iltihabı belirtileri olan hastaların hekime başvurması gerekir. Fiziksel muayene sırasında diş ve diş etlerinin yanında dil ve ağız içinde gerekli kontrol yapılır. Hastanın diş cepleri ve boşlukları da incelenebilir. Bu işlemler sırasında hasta şikayetleri dinlenerek iltihaplı diş ya da dişler kolayca bulunur. Ağız yapısındaki kemiklerin kontrolü için röntgende çekilebilir. Hastanın iltihabı vücudunun farklı erlerinde sorunlara neden oluyorsa farklı tıbbi bölümlere konsültasyon yapılabilir. Ağız ve diş sağlına dikkat etmek iltihapların önlenmesi için oldukça önemlidir. Diş sağlınız için 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmelisiniz. Herhangi bir belirtiniz varsa erken teşhis için kısa sürede hekime başvurmanız tavsiye edilir.

Ayrıca implant diş tedavisi fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

dis eti iltahabi

Diş eti iltihabının tedavisi yapılırken öncelikle erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edilen diş eti iltihaplarının ilerlemesi durdurularak diş kayıplarının ve diğer diş hastalıklarının önüne geçilebilir. Diş etil iltihabı yaşayan biri için ilk tedavi yöntemi profesyonel olarak diş temizliğinin yapılmasıdır. Hekimin diş ve diş eti taşlarını temizlemesi tartar, plak ve diğer bakterilerle oluşan iltihabı yok eder. Profesyonel temizliğin yanında lazer, ultrasonik cihazlar ve özel aletler kullanılabilir. Bu şekilde iltihabın iyileşme süreci hızlandırılır ve tekrar oluşma olasılığını azaltılmış olur. Ağız sağlını için çeşitli diş restorasyonları yapılabilir. Diş yapısında uyumun yakalanması sağlanır. İltihap oluşumunu tedavi eden bu işlemlerin dışında kişisel bakıma önem verilmelidir. Kişinin kendi imkanlarıyla ağız ve diş sağlını korumaya özen göstermesi iltihap oluşumunu önler. Her gün 3 kez dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak plakları önlediği için diş eti iltihabının görülme olasılığı da azalır.

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş eti iltihabına iyi gelen bitkisel ürünler bulunur. Bu doğal ürünlerin kullanımı ile diş eti iltihabının etkileri azaltılabilir. Diş ve ağız sağlığını korumak için her şeyden önce düzenli bakım, temizlik yapmak gerekir. Diş eti iltihabı yaşayan kişilere iyi gelecek bazı ürünler şunlardır:

  • Bitkisel ürünler: Zerdeçal, zencefil ve ada çayı gibi bitkisel ürünlerle gargara yapmak iltihabı azaltabilir. Hazırlandıktan sonra kullanım sırasında suyun sıcak olmaması gerekir. Gargara sonucunda diş eti iltihaplarının giderilmesi ya da azalması sağlanabilir.
  • Aloe Vera Bitkisi: Son yıllarda kullanımı artan Aloe Vera diş eti iltihaplarında tedavi amaçlı kullanılabilir. Birçok sağlık sorunu için kullanılan bitki diş eti iltihabına sürülebilir. Aloe Vera bitkisi içinde yer alan akışkan madde çıkartılır ve iltihaplı olan diş etine sürülebilir. Ardından birkaç dakika beklenir ve gargara yapılır. İltihaplı kişi bu işlemi 7 ila 10 gün boyunca tekrarlayabilir.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.