Diş Eti Kanaması Neden Olur?

16.05.2021
1.336
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
REKLAM ALANI

Diş eti kanaması nedenleri arasında birçok farklı etken vardır. Kanamanın neden oluştuğu belirlenmeli ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Diş eti kanaması oluşturacak nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş Eti İltihabı: Dişlerimize yapışan artık ve bakteriler plak oluşturur. Bu plak temizlenmediğinde tartar sertleşir ve kanamalara neden olabilir. Dişlerde hassaslık, kızarıklık ve şişlik kanamaların görülmesini arttırabilir.
  • Vitamin Eksikliği: Birçok hastalığın olduğu gibi diş eti kanamalarının nedeni de vitamin eksikliği olabilir. Özellikle C ve K eksikliği diş etlerinin kanamasını kolaylaştırır. Diş eti kanama sorununu varda vitaminlerinizi kontrol ettirmelisiniz.
  • Yan Etkiler: Bazı ilaçların yan etkileri diş eti kanamasına neden olur. Bu dönemlerde doktora danışmak ve hassas ağız ürünleri kullanmak önerilir.
  • Hormonsal Değişimler: Hamilelik, emzirme gibi durumlarda diş etlerinin hassasiyeti kanamaya neden olabilir.
  • Stres: Fazla strese maruz kalmak damar sağlığının bozulmasında ve bağışıklık sisteminin zayıflamasında etkili olur.
  • Sağlıksız Beslenme: Diş etlerine zarar veren ve hassasiyet oluşturan işlenmiş gıdalar diş eti kanamalarına yol açabilir. Dengeli ve yeterli beslenmek gereklidir.

Diş Eti Kanaması Nedir?

dis eti kanamasi

Diş eti kanaması plak birikimi sonucunda görülen bir diş problemidir. Dişlerde aşırı plak birikmesi sonucunda oluşan gingivitis yapısı zamanla diş etlerinde kanamalar görülmesine neden olur. Zayıflayan ya da hasar gören diş eti dokusunda kanama oluşabilir. Bu diş eti dokusunda bulunan damarların hasar görüp kanamasında birçok neden etkili olabilir. Ağız sağlının bozulmasında ve diş etlerinin kanamasında öncelikle dişleri düzenli olarak fırçalamamak etkilidir. Diş fırçalama işlemi sırasında kanama belli olur. Bunun dışında besinlerin ısılarına karşı hassasiyet artar. Bu kanamalara dikkat edilmezse daha ciddi çene kemiği problemlerine dönüşebilir. Tedavisi yapılan diş eti kanamalarının tekrar yaşanmaması için ağız ve diş sağlını korumak önemlidir. Kişisel bakımı bir alışkanlık haline getirmek kanamaların oluşmasını önleyebilir.

Ayrıca zirkonyum diş fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Diş eti kanamasının belirtisi fırçalama işlemi sırasında kolaca fark edilir. Fırçalama esnasında kan görülmesi temel belirtidir. Bu belirtinin yanında dişlerde gözlemlenebilen belirtiler şunlardır:

  • Şişmiş, kızarmış ve hassas diş etleri
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş ile diş etlerinde görülen ayrışması
  • Dişlerle bir şey ısırıldığında dişlerin üst üste binme şeklinde değişiklik oluşması
  • Isırma esnasında dişlerin tam kapanmaması
  • Dişin hareket etmesi ya da gevşek olması
  • Giderilemeyen bir ağız kokusu
  • Diş ile diş eti arasında plak, tartar ya da iltihabın oluşması
  • Çiğneme işlemi sırasında ağrı
  • Parsiyel protezlerin tam oturmama sorunu

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti kanaması tedavisinde ilk yapılması gereken kişisel bakıma verilen önemi arttırmaktır. Ağız ve diş bakımının gün içinde düzenli olarak yapılması gerekir. Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı önemlidir. Bunun yanında 6 ayda bir diş hekimine muayene olmak gerekir. Diş hekimine profesyonel diş temizliği yaptırmak diş eti kanaması görülme olasılığını azaltır. Antiseptik ağız yıkama suları temizlik için kullanılabilir. Diş şişmeleri sıklıkla kanamalara neden olduğu için tuzlu ılı suyla yapılan gargara iyi gelebilir. Takma diş ve protezlerin diş yapınıza uygun olduğunu bir diş hekimine göstermeniz protez kaynaklı diş eti kanamalarının önüne geçer. Bunların yanında sağlıklı beslenmek kanamaların tedavisinde etkilidir. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, alkol gibi ağız sağlığını bozan alışkanlıkları tüketmemek gerekir. Diş etleri kanayan kişiler bu önlemleri alarak tedavi uygulayabilir.

Diş Eti Kanaması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti kanaması tedavi edilmediğinde kişide farklı sorunlara yol açabilir. Bu sağlık sorunlarından bazıları diş kayıpları oluşturur. Bunun yanında giderilmeyen ağız kokusu ve gingivitis gibi iltihaplanmalar görülür. Tedavisi yapılmayan diş eti kanamaları kişilik güncelik hayatını etkileyebilir. Sağlıklı olan diş yapısının bozulması gündelik yemek yeme ve konuşma gibi faaliyetlerde sorun yaşanmasına neden olur. Bu nedenle diş eti kanamaları önemsiz olarak görülmemeli ve diş sağlığı için gerekli özen gösterilmelidir. Düzenli fırçalama ve kişisel bakım ile diş etinin kanamasını önleyebilirsiniz.

Ayrıca implant diş tedavisi fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?

dis eti kanamasi

Diş eti kanamalarına iyi gelen çeşitli ürünler vardır. Diş kanaması sorunu yaşayanlar düzenli ağış ve diş eti temizliğinin yanında doğal yöntemlere başvurabilir. Kanamanın hafiflemesi ve iltihabın azalması için kullanılabilecek ürünler hakkında şunlar söylenebilir:

  • Vitamin eksiliği diş eti dokusunun zayıflamasına ve kanama yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle K ve C vitamininin fazla olduğu besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri, brokoli, ıspanak, yumurta, çilek, üzüm, domates, portakal, limon, maydanoz, marul gibi birçok besinler bu vitaminler alınabilir.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmek kanamaların önüne geçebilir.
  • Alternatif bir çözüm olarak tuzlu su ile gargara yapılabilir. Su sıcakken tuz ile karıştırılır ve soğuması beklenir. Ardından kanama sorunu olan kişi günde üç defa gargara yapılarak kanamaları engelleyebilir.

Fırçalama Esnasında Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?

Fırçalama esnasında kanamayı önlemek için doğru bir teknikle fırçalamak gerekir. Diş eti kanaması ağız ve diş bakımına dikkat eden kişilerde fazla görülmez. Diş fırçalama sırasında zarar görmüş olan doku yanlış yöntem kullanıldığında kanamaya başlar. Aynı zamanda sert fırçalama yapmak da diş eti kanamalarında neden olur. Fırçalama sırasında kanamaları azaltmak ya da önlemek için kişinin doğru teknik ile düzenli şekilde fırçalama yapması gerekir. Fırça seçimi yaparken özenli olmak önemlidir. Çok sert kıllı olan diş fırçaları dişlerin tahriş olmasına yol açabilir. Diş hassasiyetinize uygun bir diş fırçası ile doğru yöntemi kullanmanız kanamaları önler. Diş eti kanamalarıyla sık sık karşılaşanlar yumuşak kıllı fırçaları tercih etmelidir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.