Diş Taşı Nasıl Oluşur?

21.09.2021
1.224
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
REKLAM ALANI

Diş taşı nedenleri için beslenme sıklığından söz edilebilir. Ortalama 2 ya da 3 öğün yiyecek tüketen ve bunlardan sonra diş fırçalamayan kişilerde, diş taşı görülme şansı son derece yüksektir. Diş taşı nasıl oluşur sorularının en temel cevaplarından biri de sigara kullanımıdır. Yıllardır sigara tüketimi yapan kişilerde mutlaka, diş taşı görülmektedir. Diş taşı temizliği ve tedavisi hakkındaki her şeyi, yazımızın devamında görebilirsiniz.

Diş Taşı Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

dis tasi olusumu nedir

Diş taşı oluşumu için en temel sebep, dişlere yeteri kadar bakım yapılmaması gelmektedir. Çocukluktan bu yana öğrenilmesi gereken davranışlardan biri olan diş fırçalama, bunun en basit şekilde önüne geçmenin yollarından biridir. Diş taşı oluşumu, dişlerinizin arasında ya da yüzeylerinde biriken maddelerin bir sonucudur. Bu maddeler, ağız içindeki tükürük ile birleştiği zaman diş taşı oluşmaktadır. En başta bu maddeler, kendini leke halinde gösterir. Daha sonrasında aynı şeyler devam eder ise diş minesinde bir tabaka olduğunu görebilirsiniz. Tartar olarak bilinen bu oluşum, ağız ve dış sağlığı için ciddi bir sorun olacaktır.

Tabi ki bu oluşumların meydana gelmesindeki farklı aşamalar, süreci daha da hızlı hale getirmektedir çünkü diş fırçalamamak, bu kaynağın en büyük oluşum sebebidir. Daha sonrasında ise uzman doktorlardan bilgi almak ve tedavi süreçlerine başlamak gereklidir. Diş hekimi seçimi de bu konudaki önemli noktalardan biridir. Diş taşı tedavisinde, % 100 oranında sonuç alındığı bilinmektedir.

Ayrıca Diş Eti Kanaması Neden Olur? adlı yazımıza göz atın!

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Diş taşı zararları için en genel durum, kokudur. Farklı nedenlerden dolayı oluşan diş taşı ya da tartar, kişilerin ağız ve diş sağlığı için büyük zararlara neden olabilir. Bu konuda kişilerin, bireysel olarak bazı önlemler alması da tavsiye edilen noktalardan biridir. Diş taşının en büyük zararı, ağızda enfeksiyona ya da hastalığa neden olmasıdır. Kötü bir koku yayılması ise hem sizi hem de çevrenizdekileri rahatsız eden durumlardan biridir. Diş taşının neden olduğu en büyük zararlar arasında:

  • Dişlerin fiziksel görünümünü bozar,
  • Dişlerin etrafındaki kemiklerde erime,
  • Diş eti iltihabı,
  • Diş eti çekilmesi,
  • Dişlerinizin sararması ya da çürümesi ve
  • Dişler arasında büyük boşluklar oluşması gibi durumlar vardır.

Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Diş taşı belirtileri veya tartar lekeleri için kritik belirtiler vardır çünkü bütün hastalıklarda, diğerlerinden farklı olan ayırıcı tanılardan söz edilebilir. Diş taşı oluşumundaki genel belirtiler arasında dişlerin sararması vardır. Dişlerinizin yavaş yavaş sarardığının görüyorsanız; diş taşı oluşumu başlamaktadır. Buna dikkat etmeyen kişiler de ise daha farklı belirtiler olduğu bilinmektedir. Diş etlerinin kanaması ya da iltihaplanması, diş taşı oluşumlarının son evreye geçtiğini göstermektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan erkek ya da kadınların, acil bir şekilde diş hekimine gitmesi tavsiye edilmektedir. Diş taşı oluşumu, tamamen sosyal nedenlere bağlı olarak erkeklerde daha fazla görülmektedir. Genetik olarak böyle bir yüzdeden söz edilemez.

Diş Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş taşı tedavisi için iki farklı durumdan söz etmek gereklidir. İlk aşamada kişilerin, yüzeysel bazı işlemler yapması gereklidir çünkü düzenli olarak diş fırçalama işlemi yapmak, bunun en basit tedavi yöntemlerinden biridir. Düzenli olarak kullanılan diş ipi de diş taşı oluşumunun önüne geçen noktaların başında gelmektedir. Dişlerinizde yavaş yavaş sararmalar ve tabakalar görmeye başladıysanız da diş hekimlerine danışmanız gereklidir.

Diş taşı tedavisi için diş hekimleri, özel temizleme aletleri kullanmaktadır. Tamamen bu iş için üretilen özel aletler, diş taşı temizliği için kesin çözümler vermektedir. Bu işlemin, en fazla 2 saat süreceğini de görebilirsiniz çünkü diş taşı tedavisinde, sonunu kadar temizlik yapılmaktadır. Dişlerinizin eski haline dönmesi ise zaman alan bir süreçtir. Bu işlemi yaptıran kişilerin, belli bir süre bazı ürünler ile temas etmemesi gereklidir. Uzman diş hekimleri, diş taşı tedavisinde her zaman doğru sonuç almaktadır.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Diş taşı oluşumunu önleme süreçleri, uzun soluklu bir işlemdir çünkü çoğu hastalığın aksine diş taşı, uzun sürelerde meydana gelmektedir. Bunu önlemek için en kritik nokta, ağız temizliğine gereken önemi vermektedir. Diş taşı ya da tartar oluşumunu engellemek için günde en az 2 kere diş fırçalamak gereklidir. Son yıllarda hayatımıza giren ağız suyu ürünleri de diş taşımı oluşumunun önüne geçmektedir çünkü bu ürünler, komple bir ağız sağlığı sağlamaktadır. Antiseptik malzemeler içeren gargara ürünleri de diş taşı oluşumunun önüne geçmektedir. Genel özellikleri incelediğimiz zaman diş taşı oluşumlarını engellemek, tamamen kişilerin kontrolünde olan bir durumdur. Örneğin; sigara kullanmayan kişilerde, diş taşı oluşumu daha düşük düzeylerde meydana gelmektedir.

Diş Taşı Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı tedavi işlemi yaptıran kişilerin, bundan sonraki noktalara da dikkat etmesi gereklidir. Tabi ki diş taşı tedavisi, dişlerinizin pırıl pırıl olmasını sağlamaktadır ama burada, kişilerin de bazı noktalara uyması beklenmektedir. Diş taşı tedavisi yaptıran kişilerin, en az 2 saat boyunca herhangi bir şey tüketmememsi gereklidir çünkü yapılan işlemde, bazı diş temizleme ürünleri de kullanılmaktadır. Bu ürünlerin etkisini kaybetme süresi, 2 saattir.

Diş taşı tedavisinden sonraki hayatınızı da düzene koymak gereklidir. En az 1 ay boyunca, çok sıcak ya da çok soğuk içecekler ve yiyecekler tüketmemek gereklidir çünkü bu ürünler, diş minesini etkilemektedir. Bunun belli bir sisteme oturması en az 1 olduğu için diş hekiminizden gelen bilgilere göre hareket etmeniz önemlidir. Bu alanda uzman olan hekimler, nasıl diş temizliği yapacağınızı ya da hangi ürünleri tüketeceğinizi her anlamda söylemektedir.

Diş Taşı Tedavilerinde Nasıl İşlem Yapılmalıdır?

dis tasi olusumu nedir

Diş taşı nasıl tedavi edilir gibi sorular, diş sağlığında sorun yaşayanlar için önemlidir çünkü bu hastalıkta, bazı durumlarda kabul edilemez seviyelere çıkabilir. Özellikle enfeksiyon  ya da iltihap durumlarının meydana gelmesi, kesinlikle ilaçlı bir tedavi gerektirmektedir. Ağızda ya da dişlerde biriken bakterilerden dolayı kaynaklanan bu durumları tedavi edebilmek için antibiyotik kullanmak zorunludur. Bu seviye tamamlandıktan sonra ise diş taşı temizliğine başlanır ve hastalık durumlarının tamamen önüne geçilir. Böyle şeylere maruz kalmak isteyen kişilerin ise belli aralıklar ile diş taşı temizliği yaptırması tavsiye edilir.

Ayrıca Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!

Diş Taşı Temizliği Hangi Sıklıklar İle Yapılmalıdır?

Diş taşı temizliği için hem bireysel hem de sistemsel sürelerden söz edilebilir. Bireysel olarak diş taşı temizliği yapmak için her gün dişlerinizi fırçalamak ve ağız suyunu kullanmak gereklidir. Diş sağılığına dikkat eden bütün kişiler, diş taşı için bu gibi ürünleri kullanabilir. Doktora gitmek için ise daha uzun sürelerden söz edilebilir çünkü burada, daha garantili bir işlem yapılmaktadır. Diş taşı temizliği için diş hekimlerine, en az 6 ayda 1 kez gitmek gereklidir. Gerek görmesi durumunda doktorunuz, bunun 3 aylık zaman dilimlerinde de gerçekleşmesini talep edebilir. Diş taşı temizliği ve oluşumu hakkındaki genel bilgileri öğrendikten sonra ise mutlaka uzman bir hekime danışmanız tavsiye edilmektedir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.