Gülüş Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?

Gülüş estetiği, gülme sırasında dişlerden veya diş etlerinden kaynaklı orantısız şekil bozukluğu veya yapısal görüntü bozuklukları var ise bu bozukluğun ne şekilde düzeltme tedavisinin yapılmasıdır. Gülüş estetiği için kliniğine başvuran hastaya yapılacak olan estetik diş hekimliği uygulamalarının planlandığı ve bu planlamanın tamamının bilgisayar üzerinde yapıldığı uygulamaya ise dijital gülüş tasarımı denilmektedir.
Yazı İçindekiler
Akıllı Gülüş Tasarımı Ne Demektir?

Akıllı gülüş tasarımı işlemi, dijital gülüş estetiği işlemleri sırasında bu iş için özel olarak üretilmiş yapay zeka kullanan bilgisayar programları aracılığıyla yapılan tasarımın adı olmakla beraber akıllı gülüş tasarımı, birçok klinikte sadece dijital gülüş tasarımı için değil gerekli tüm tedavilerde bilgisayar programları ile hatasız tedavi uygulaması kullanılmaktadır. Gülüş estetiği uygulanan kişiler öz güven artışı ve saklanmadan gülebilme özgürlüğüne kavuşmaktadır.
Pembe Estetik Nedir?
Pembe estetik operasyonu, diş etlerinin çok görünebilir olmasıyla beraber hastanın ince dudak yapısından veya dudak üstündeki kasların çok kasılıyor olmasından kaynaklanabilmektedir. Bunun için hastanın çok ince bir dudağa sahip olması sonucunda dudak dolgusu gibi estetik uygulamaların yapılması gerekebilmektedir. Dudak kaslarının çok aşırı kasılıyor olmasından diş etleri fazla görünüyor ise dudak kasları üzerine yapılacak olan basit bir uygulama ile de bu problem çözülebilmektedir.
Gingivoplasti Nedir?
Gingivoplasti, diş etlerinin yapısal olarak çok fazla görünmesi durumuna veya diş boylarının çok kısa olma sorunlarına tedavi biçimidir. Bu tarz durumlarda gingivoplasti denilen lazerle diş etlerinin kesilip şekillendiği uygulama rahatlıkla yapılabilmektedir. Aynı zamanda bazı durumlarda ise diş etlerinde orantısızlık vardır, bir taraf çok kısa bir taraf daha uzun ise bu orantısızlık yine lazerle kolaylıkla kesilerek düzeltilebilmektedir.
Gülüş Estetiği Fiyatları Nasıldır?
Gülüş estetiği ücretleri sabit bir fiyat olmamakla beraber gülüş estetiği işlemleri çok kapsamlı ve kişiye özel tedaviler olduğu için hastaya ve hastanın diş yapısına göre çeşitlenebilmektedir. Bir hastanın sadece basit bir diş taşı temizliği yapılarak kazanılan estetik açı bir başka hastada ise tüm çene lamine uygulaması yapılarak estetik görüntü elde edilmektedir. Gülüş estetiği ücretlerinin belirlenmesi kullanılan malzeme kalitesinden seçilen hekime kadar değişmektedir.
Gülüş Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gülüş tasarımında dikkat edilmesi gerekenler öncelikle birçok estetik diş uygulaması sonrasında geri dönüşüm pek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple kliniklerde estetik diş uygulaması yapılan durumlarda tedaviye başlamadan önce üç boyutlu yazıcılardan çıktı alınarak hastaların ağzında gördükten sonra işlemlere başlanmalıdır.
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik diş hekimliği bünyesinde dişler, diş etleri ve onu çevreleyen dudaklar bulunmaktadır. Böylece bu bölgelerde estetiği bozan problemlerin hepsine müdahale edildiği tedavilerin tamamını kapsayan birimdir. Diş etlerinin çok fazla görünmesine sebep olan ince dudak yapısı veya gülümseme sırasında çok aşırı kasılan üst dudak kasları dolgu uygulamalarıyla düzeltilebilmektedir. Dişlerdeki renk bozuklukları, diş temizliği ve beyazlatma gibi uygulamalarla veya estetik dolgu gibi uygulamalarla düzeltilmektedir. Dişlerdeki çapraşıklıklar ortodonti tedavisi ile düzeltilmekte olup diş eksiklikleri ise implant uygulamalarıyla giderilmektedir. Diş etindeki asimetrik görüntüler pembe estetik ile çözümlenirken diş yüzeylerine yapılacak olan Lamine ya da full kromlar estetik diş uygulamaları arasındadır.
Hollywood Gülüş Estetiği Nedir?
Hollywood gülüş operasyonu, artistlerin bembeyaz pırıl pırıl gülümsemesinin taklit edildiği uygulamalar olarak bilinmektedir. Bu gülüş estetiği diş uygulamasında doğallıktan daha uzak, parlak, yoğun bir beyaz rengin kullanıldığı ve daha iri dişlerin yapıldığı bir uygulama türü olmakla beraber dişlerin boyutları normalden biraz daha uzun yapıldığı için estetik görünümün tamamlanması için dudak dolguları da yapılmalıdır. İşlem sonrası renk değişimi olmaması için hastaların renklendirici besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.
Gülüş Estetiği İşlem Süresi Nedir?
Gülüş estetiği işlem zamanı hastanın ortodonti tedavisi var ise bu işlem 1 ile 2 seneyi bulabilmekte olup eğer diş eksikliği nedeniyle implant uygulaması yapılacak ise bu da 2 ile 3 ay kadar süreyi uzatabilmektedir. Gülüş estetiğinin birçok gülüş estetiği uygulamasının dişlere hiçbir zararı bulunmamakta olup bir hastanın çarpık olan dişleri ortodonti tedavisi ile düzeltilmesi dişe zarar vermemenin yanında ilerde oluşabilecek zararların önüne geçilmesi açısından zorunlu bir uygulama olmaktadır.
Ayrıca gıdı estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Gülüş Tasarımında Renk Farklarının Tedavisi

Gülüş tasarımında renk değişimlerin tedavisi, kişilerde diş renk farklılıkları bazı dişlerin geçmişte yaşadığı travmalara bağlı olarak cansız olmasından kaynaklanabilmektedir. Bu gibi durumları vitalite testi ve tomografik muayenelerle diş köklerinin incelenmesiyle tespit edebilmesi mümkündür. Test ve tomografi sonrasında gerekli görülürse diş rengi bozukluğu dişin içine yerleştirilen birtakım beyazlatıcı ilaçlarla tedavi edilir ve söz konusu diş diğer dişlerle aynı rengi alması sağlanmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ortodonti uygulaması, günümüzde gülüş estetiği amaçlı ortodonti tedavilerini çoğunlukla 30 yaş üzeri hastalar yaptırmaktadır. 30 yaş üzeri hastalar 1 ile 2 senelerini diş teliyle geçirmek istemedikleri için kliniklerde bu yaş grubundaki hastalar için görünmez şeffaf ya da beyaz braketlerle ortodonti tedavisi uygulanabildiği gibi, şeffaf plaklarla da bu diş çarpıklıklarının çok kolay şekilde çözümü olabilmektedir.
Porselen Laminalar ve Uygulama Alanları
Porselen laminalar ve uygulama yerleri dişin ön yüzeyine yerleştirilen 1 mm’den daha ince olan, halk arasında yaprak porselen adıyla da anılan bir estetik diş uygulaması olarak görülmektedir. Ayrıca gülüş estetiği açısından önemli olan Laminate Veneer diye bilinen uygulamalar ile dişin ön yüzeyine hafif aşındırma işlemi yapılarak bazı durumlarda ise hiç aşındırma işlemi yapılmadan dişin ön yüzeyine yapıştırılan kaplamalarda mevcut olmaktadır. Kompozit porselen, zirkonyum full seramik gibi birçok materyal kullanılabilmekte olup en çok tercih edilen ise porselen laminalar olmaktadır.