Kalçadaki Çatlaklar Nasıl Geçer?

28.02.2022
1.175
Kalçadaki Çatlaklar Nasıl Geçer?
REKLAM ALANI

Kalçadaki çatlakların tedavisinde kullanılan doğal yöntemler ve kremlerden olumlu sonuçlar alınabilir. Fakat beyaz çatlakların krem ya da yağlar ile geçmesi söz konusu değildir. Kalçadaki çatlakların giderilmesi için en etkili ve profesyonel yöntem, lazer gibi teknolojik tedavilerdir. Lazer sistemi ile çatlakların görünümü ve belirginliği büyük ölçüde azalmaktadır. Lazer tedavisinin yanında başka tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlar:

  • PRP – kök hücre tedavisi,
  • Dermoterapi,
  • Mikrodermabrazyon,
  • Mezolift,
  • Dermoreller,
  • Kimyasal peelingler de vücuttaki ve kalçadaki çatlaklar için tedavide kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Ciltteki çatlakların tamamını yok eden bir tedavi henüz yoktur ancak yukarıdaki tedavi yöntemleri ile çatlakların büyük bir kısmının görünümü azaltılabilmektedir. Beyaz çatlaklar üzerinde ise en etkili yöntemlerden birisi icon lazer yöntemidir. Bu lazerli tedavi yöntemi ile ışınlar, derinin alt tabalarına kadar inerek mikroskobik yaralar oluşturur. Bu sayede de cildin kendini onarmasını sağlar.

Deri Çatlağı Nedir?

kalca catlagi tedavi

Deri çatlağı bir diğer adıyla stria, derinin dermis olarak isimlendirilen tabakasında fazla gerilmeye maruz kalmasıyla meydana gelmektedir. Cilt, gözle görülür derecede incelir, zayıflar ve yırtık bir görünüm alır. Sorunlu kısım, sağlıklı deriden kolay bir şekilde ayırt edilir. Oluşan çatlaklar, ten renginden daha koyu mor bir renk alır. Ancak ilerleyen zamanlarda bu çatlakların rengi açılarak soluk bir inci rengini almaktadır. Çatlakların renk alma durumu ise kişiden kişide değişiklik göstermektedir. Çatlaklar genel olarak hamilelik döneminde kadınlarda rastlanmaktadır. Ancak ani kilo alma – verme durumlarında da sık sık ortaya çıkan bir durumdur.

Çatlak Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Deride çatlak oluşmasının nedenleri şu şekilde verilmiştir:

  • Deri, yukarıdan aşağıya doğru epidermis, dermiş ve hipodermis tabakalarından oluşmuştur. Dermis üzerinde bulunan elastin ve kolajen lifleri, deriye sağlıklı görünüm kazandıran ve elastikiyetten sorumlu yapıdır. Bu liflerin kopması, hasar görmesi ile cilt üzerinde görülen estetik olmayan deformasyonlar oluşabilir. Buna neden olan en önemli unsur ise hamileliktir. Hamilelik sırasında cilt, çok fazla gerginliğe maruz kalmaktadır. Özellikle de son aylarda hem kilo ve ödem hem de karında meydana gelen ödemden dolayı çatlaklar oluşabilmektedir.
  • Bunların haricinde ise aşırı kilo alma – verme durumları,
  • Ergenlik döneminde kas yapısının gelişmesi,
  • Vücut geliştirmeye bağlı oluşan vücudun belirli bölgelerinde de çatlaklar görülebilir.
  • Hormonal değişimler sonucu da kişide çatlaklar meydana gelebilir.
  • Deri çatlağının oluşması, genel olarak hep kilo ile ilişkilendirilir. Yapılan araştırmalara göre obez olan kişilerde çatlak görülme olasılığı % 40 oranındadır.  
  • Bazı hastaların kullandıkları ilaçlar da çatlakları meydana getirebilir. Özellikle kortizon kullanan hastalarda elastin ve kolajen lifler zarar görür, yıkıma uğrar. Bundan dolayı da bazı bölgelerde çatlaklar görülür.
  • Cushing sendromu gibi kortizol seviyesinin değişken olduğu hastalarda da çatlaklar gözlenir.
  • Bazı enfeksiyon hastalıklarında da dokuya zarar gelmesi sonucu çatlaklar meydana gelebilir.

Ayrıca Aloe Vera Yüz Bakımı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!

Deri Çatlağı Oluşumu Engellenebilir Mi?

kalca catlagi

Deri çatlağının oluşması, deride aşırı gerilmeyle beraber elastin ve kolajen liflerin zarar görmesi ve cildin alt katmanlarının yırtılması sonucu olur. Vücuttaki tüm çatlakların oluşması kökten engellenemese de çatlakların oluşumuna neden olan faktörlerin azaltılması, çatlakların oluşumunu engelleyebilmektedir. Çatlakların oluşumuna neden olan faktörler ise şu şekilde verilmiştir:

  • Kiloyu sabit tutmak: Aşırı kilo almak ya da aşırı kilo vermek, vücutta çatlak oluşmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle de obezlerde glukokortikoid hormonunda meydana gelen artış, bu çatlakların oluşmasından önemli bir unsurdur. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde artan bu hormonun dengede kalması gerekmektedir. Dengede kalması için ise ani kilo artış ve düşüşlerinden korunmak önemlidir.
  • Aşırı egzersiz yapmak: Kasların aşırı derecede gelişmesine sebep olan egzersiz türleri, çatlak oluşmasına sebep olmaktadır. Özellikle de vücut geliştiren ve daha çok ağırlıklar ile çalışan kişiler, kas kütlelerini hızlı geliştirmekten uzak durmalıdırlar. Erkeklerde çatlak oluşumu için risk olan bu unsurun engellenebilmesi için ise egzersiz süresi kısaltılması ve kas geliştirme bir süreç olarak görülerek yavaş yavaş yapılmalıdır. Yüksek ağırlık çalışmaktan ve steroid kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol ilaçları, bazı bünyelerde vücut çatlaklarına sebep olabilmektedir. İlaçların kullanımı sonrası vücutta çatlak oluşumu gözlemliyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
  • Hormonal bozukluklar: Hamilelik ve ergenlik dönemlerinde ani meydana gelen hormonal değişimlerin yanında bir de endokrin sisteminde bozukluklar olması, kişide vücut çatlaklarına sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise kişinin sağlık kontrollerinden düzenli bir şekilde geçmesi tavsiye edilir.

Çatlakların Belirtileri Nelerdir?

Çatlakların semptomları; genel olarak çatlak görünümü dışında herhangi bir belirti vermemektedir. Ancak bazı kişilerde kaşıntı ve yara gibi belirtiler gösterebilmektedir. Vücutta oluşan çatlakların rengi, görünümü ve vücuttaki yeri değişmektedir. Anatomik olarak vücudun tüm bölgelerinde oluşsa da genel olarak göğüslerde, karında, kalçada, bacaklarda, kolların iç kısımlarında ve sırtta görülmektedir. Hormonlar, çatlakların oluşmasında etkilidir. Bundan dolayı kadınlar ve erkekle kıyaslandığı zaman farklı vücut bölgelerinde çatlakların görülme sıklığı artıp azalabilir. Kadınlarda en fazla kalça, bacak ve göğüs bölgelerinde çatlaklar görülürken erkeklerde ise kol, sırt ve kalçada görülür. Çatlakların görülme zamanı ise ergenliktir. Hamilelik döneminde oluşan çatlaklara stria gravidarum ismi verilir. Özellikle de hamilelik döneminde fazla gerilmeye bağlı olarak karın bölgesinde yoğun çatlaklar görülür. Pek çok dönemde görülen karın ve kalçadaki çatlaklar için ise bazı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.