Laminate Veneer Uygulaması Nedir?

Yaprak porselen uygulaması ya da diğer adıyla laminate veneer uygulaması, dişlere doğal bir beyazlık kazandırmaktadır. Dişlerin arasında bulunan küçük boşlukların kapatılması, dişlerde oluşan renk kaybı, kırık, eksiklik veya çapraşık duran dişlerin düzeltilmesi için uygulanan bir kaplama türüdür. Diş kaplaması için laboratuvarlarda üretilen yaprak porselen, estetik görünüm açısından diğer kaplamalara göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Laminate veneer diş kaplamasında iki farklı materyal kullanılmaktadır. Bunlar; porselen veya kompozit malzemelerden elde edilen kaplamalar olabilmektedir.
Laminate veneer uygulanmadan önce kişinin diş yapısı incelenmektedir. Böylelikle kişinin diş yapısına uygun plaklar belirlenebilmektedir. Sonrasında diş yüzeyinden çok ince bir tabaka alınarak onun yerine daha önceden hazırlanmış olan tabakalar yerleştirilerek yapıştırılır. Bu işlem özel bir yapıştırıcı yardımıyla yapıldığından dolayı kaplamaların düşmesi veya ayrılması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Yazı İçindekiler
Laminate Veneer Tedavisini Kimler Yaptırabilir?

Yaprak porselen tedavisi genellikle dişlerinin görünümden rahatsız olan kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Özellikle ön dişlerin dışarıdan görünmesi ve gülüş anında ortaya çıkması sebebiyle ön dişlerinde istenmedik durumlarla karşılaşan kişiler, bu tedaviyi çoğunlukla tercih etmektedirler. Ancak yaprak porselen uygulaması yaptırmak isteyen kişiler öncelikle uzman hekim tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Uzman hekim, kişinin tedavisinde bir sakınca bulmadığı zaman tedaviye başlanabilmektedir.
18 yaşından büyük olan, aşırı diş sıkma alışkanlığı ve akıl rahatsızlığı olmayan herkes bu uygulamadan faydalanabilmektedir. Bunun haricinde, aşağıda belirtilen durumlar söz konusu olduğunda yaprak porselen uygulaması yapılmaktadır.
- Renk kaybı nedeniyle istediği beyazlığa ulaşamayan kişiler
- Dişlerinde az olacak şekilde diş çarpıklığı olan kişiler
- Dişleri arasında aralık bulunan kişiler
- Estetik ve ideal gülüş estetiğine sahip olmak isteyen kişiler
- Genetik unsurlardan ya da başka nedenlerden dolayı kısa kalmış dişlerin uzatılmasında
- Aşınma yaşanmış dişlerin tedavisinde
- Eskiden kullanılan metal dolguların göze hoş gelmeyen görüntülerin giderilmesi için
- Çarpma vb. durumlarda dişin çatlaması veya kırılması tedavisinde
Ayrıca Kirpik Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Laminate Veneer Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
Laminate veneer uygulaması dişlerde oluşan renk solması veya deforme durumlarında uygulansa da bu durum her zaman geçerli olmamaktadır. Laminate veneer tedavisinin uygulanamayacağı durumlar şunlardır:
- Alt çenenin, üst çeneye göre daha önde olduğu kişilere uygulanması kaplamının düz bir şekilde durmasına engel olmaktadır.
- Uykuda ya da gündelik yaşamda, aşırı diş sıkma olan kişilere,
- Bazı ortodontik rahatsızlıklar laminate veneer tedavisiyle giderilemeyecek düzeyde ileri seviyede olabilmektedir. Dişlerin diziliminin aşırı şekilde bozulmuş olan kişilere,
- Dişlerde meydana gelen çürükler ya da çarpma sonucunda oluşan kırık – kırıkların çok küçük olmasından dolayı yaprak porselen için yer kalmamış olan kişilere
- Diş üzerinde bulunan beyaz çizgilere, gri noktalara ya da ileri derecelerde dişlerde çukurlara ya da siyah noktalara sebep olan florozis hastalarına
- Mine yapısındaki bağlantı zayıflığına neden olan hastalığa sahip olan kişilere
Laminate Veneer Avantajları Nelerdir?
Yaprak porselenin avantajları şunlardır:
- Dişleri koruyucu özelliğe sahip olması
- Laminate veneer kaplama, renk ve görünüm bakımından doğal dişe en yakın kaplamadır. Doğal renkler tercih edildiği takdirde ayırt etmek oldukça zordur.
- Estetik bir görünüme sahiptir.
- Tedaviden sonrası göz önüne alındığında kullanım açısından doğal dişlerden farklı bir yanı bulunmamaktadır.
- Aşınmaya karşı dirençli bir yapıya sahiptir.
- Tedavide tercih edilen adezivler, diş ile cam seramik yapı arasında kimyasal kenetleme sağlamaktadır.
- Diğer kaplamalarda da olduğu gibi çay, kahve ya da asitli içeceklerden dolayı renk kaybı yaşanmaz.
- Tedavi bitmeden önce uygulamanın son halini bir örnekle görebilmek mümkündür.
Laminate Veneer Dezavantajları Nelerdir?
Yaprak porselenin dezavantajları diğer diş kaplaması türlerine göre daha az ve daha hassastır. Yaprak porselenin dezavantajları şunlardır:
- Laminate veneer, hassas ve titiz bir çalışma gerektirmektedir.
- Laminate veneer tedavisinin fiyatı zirkonyum ve porselenlere göre daha yüksektir.
- Dişin mine dokusu bağlantı için büyük önem teşkil etmektedir. Mine dokusu zarar görmüş veya kaybetmiş dişlerde laminate veneer tedavisi uygulanmaz.
Laminate Veneer Tedavi Süreci
Laminate veneer uygulaması yapılmadan önce uzman bir diş hekimi tercih edilmelidir. Bu şekilde tedavi daha sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir. Tedavi şu aşamalar ile geçekleşmektedir:
- Tedaviye başlamadan önce işlem yapılacak bölgede acı hissi duyulmaması için uygulama yapılacak yer uyuşturulmaktadır. Böylelikle acı hissi yok denilecek kadar aza indirgenecektir.
- Uygulamaya başlarken yaprak porselen dişin üzerine yerleştirildiğinde tam bir şekilde oturması için ön dişlerin yüzeyleri yaprak porselen levhası boyutunda (0.3 ile 0.5 milimetre arasında) yüzeysel olarak törpülenmektedir. Bu işlemin yapılma amacı, yaprak porselenin rahatlıkla kendisi için hazırlanan yuvaya oturması amaçlanmaktadır.
- Ardından, törpülenmiş olan yer için ölçü alınır ve işlenmesi için laboratuvarlara gönderilmektedir. Laboratuvarlarda prova çalışması yapılır ve bu sürenin tamamlanması yaklaşık 5 günü bulmaktadır.
- Diş yapınıza uygun olacak biçimde hazırlanan ölçü tamamlandıktan sonra, aşındırılmış dişlerin üzerine yerleştirilir. Yapıştırılan diş normal durumlarda 15 yıla kadar kullanılabilmektedir. Fakat iyi bir bakımla bu süre 20 yıla kadar çıkabilmektedir.
Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaprak porselen kaplaması yapıldıktan sonra kaplamanın dikkatli kullanımı ve düzenli bakımlar yapılarak hem kaplamaların aşınmamasına hem de uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanımını sağlamaktadır. Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise şunlardır:
- Sert kabuklu yiyeceklerin yenmesinden uzak durulmalıdır.
- Yaprak porselen yaptıran hasta, geceleri diş sıkma problemi yaşıyor ise eğer gece plağı kullanmalıdır.
- Elastik ya da esnek gıdalar ısırılarak yenmemelidir. Dilimlere ayırarak ya da parça şeklinde yenmelidir.
- Laminate veneer dişler, düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir.
- Belli aralıklarla diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir.
- Toka, kalem ve iğne ısırmak gibi istenmeyen fonksiyonel hareketlerden kaçınılmalıdır.
Laminate Veneer Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaprak porselen bakımı doğal dişlerin bakımından farklı değildir. Hastaların iyi bir ağız bakımı uygulamaları sayesinde çok uzun yıllar kullanılabilir.
Laminate Veneer Nasıl Bir Estetik Görünüm Sunar?
Yaprak porselen çok ince bir dokuya sahip olduğundan dolayı doğal diş dokusunda bulunan mine gibi şeffaf bir kaplamadır. Doğal dişler üzerine ışık geldiği zaman yansımaya neden olmaz. Işık diş dokusunu geçerek, dentin dokusuna ulaşır. Laminate veneer de doğal dişler gibi bir görünüm sağlamaktadır. Dişlere hiçbir şekilde matlık vermez.
Laminate Veneer Uygulaması Neden Tercih Edilmelidir?

Laminate veneer tedavisinin tercih edilmesinin en başında yaprak porselenin üst düzeyde koruyucu olması gelmektedir. Dişte herhangi bir aşınma ya da küçülme söz konusu olmamaktadır. Doğal diş rengine çok yakın olması ve kolay bakımıyla en çok tercih edilen kaplama türü olmaktadır.
Ayrıca Migren Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Laminate Veneer Ücreti Ne Kadar?
Yaprak dolgusu fiyatları her yıl döviz kuruna bağlı olarak değişmektedir. Diğer kaplamalara göre daha sağlam ve dayanaklı olmasından dolayı bu kaplamanın fiyatları diğer kaplamalara göre daha pahalıdır. Diş kaplaması yapmak isteyen kişiler aşağıda belirtilen fiyat listesinden faydalanabilirler.
Direkt Kompozit Laminate Restorasyonu 2021: 350 TL
Laminate Veneer Kompozit 2021: 665 TL
Laminate Veneer (Akrilik) 2021: 895 TL
Laminate Veneer (Seramik) 2021: 2.250 TL
Kompozit Lamine (Bonding): 900 TL
Laminate Veneer (Yaprak Porselen): 4.100 TL
Veneer Kuron (Akrilik) 2021: 740 TL
Veneer Kuron (Seramik) 2021: 930 TL