Mesane Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

12.08.2021
1.588
Mesane Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Mesane botoksu uygulaması sık sık idrara çıkma, gece sürekli bir şekilde idrar yapma ihtiyacı hissetme ve bireylerin tuvalete yetişememeleri gibi durumlarda hayat kalitesinin düşmesine bağlı olarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Mesane botoksu uygulaması, genel olarak 30 – 60 yaş aralığındaki kadınlara daha sık uygulanan bir yöntem olarak bilinir.

Botoks Nasıl Uygulanır?

mesane botoksu nedir

Botoks uygulaması 5 – 7 gün içerisinde etkisini göstermeye başlayan ve 6 aya kadar etkisini gösteren bir tedavi yöntemidir. Botoks uygulaması, ortalama olarak 20 – 30 dakikalık bir süre içerisinde sistoskop adı verilen bir dürbün ile yapılır. Tedavi sırasında genel anesteziye gerek duyulmaz. Hastaya damardan uygulanan sakinleştirici ardından mesane içerisinde sistoskop adı verilen dürbün ile girilir. Botoks iğneleri, mesanenin 15 – 30 ayrı noktasına enjeksiyon işlemi uygulanarak kullanılır. Botoks uygulaması sonrası hasta hemen ayağa kalkıp normal hayatına geri dönebilir. Bu yüzden de hastane yatışı söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta, mesanede oluşan doluluk hissi olduğunu belirtse de bu durum birkaç saat içerisinde geçmektedir.

Ayrıca göğüs dikleştirme ameliyatı hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Mesane Botoksu Uygulamasında Hangi Anestezi Verilir?

Mesane botoksu işlemi sırasında verilebilecek olan anesteziler lokal anestezi, spinal anestezi ya da kısa süreli genel anestezi şeklinde verilebilir.

Mesane Botoksu Sonrası Hasta Hastanede Ne Kadar Kalır?

Mesane botoksu uygulamasında hastanın hastanede kalma süresi yaklaşık olarak 5 – 6 saat civarındadır. Hasta, aynı gün hastaneden ayrılabilir. Hastaya birkaç saatlik sonda da takılabilir.

Aşırı Aktif Mesane Sendromunun Sebepleri Nelerdir?

Aşırı aktif mesane sendromu yaşayan hastalar için nedenler tam olarak bilinememekle birlikte bu hastalığın kas ve sinirler kaynaklı olarak oluşabileceği ya da her ikisinin de nedenler arasında olduğu düşünülür. Bireylere göre değişiklik gösteren mesane kas yapısının etkisi olan aşırı aktif mesane sendromu rahatsızlığı; mesanede oluşan ani ve istemsiz kasılmalar, mesanenin dolmasını aktif bir şekilde etkileyerek, ileri yaş, küçük mesaneye sahip olma gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir.

Aşırı Aktif Mesane Sendromunun Semptomları Nelerdir?

Aşırı aktif mesane sorununun belirtileri şu şekilde verilmiştir:

  • Aniden gelen idrara çıkma isteği,
  • İdrar tutamama ve idrar kaçırma durumu,
  • Gün içinde normalin üstünde bir sayı ile idrar yapma,
  • Gece çok fazla kez idrara çıkma gibi semptomlar yer alır.

Mesane Botoksu Uygulaması Nasıldır?

Mesane botoksu uygulamasının yapılma aşaması şu şekilde verilmiştir:

  • Botoks, mesane kasına direkt olarak enjekte edilerek yapılmaktadır.
  • Botoks uygulaması ameliyathanede gerçekleştirilir.
  • İlk olarak hastaya hafif derecede bir genel anestezi verilir ya da mesanenin iyi bir şekilde uyuşması için kateter yardımıyla mesaneye lokal anestezi uygulaması yapılır.
  • Daha sonra bir kamera yardımıyla idrar yolundan mesane kasına geçilir.
  • Kameranın ucuna bir iğne yerleştirilir, botoksun mesane kasına yayılmasını sağlamak için ise uygulama enjeksiyonu birkaç kere gerçekleştirilir.
  • Ameliyat öncesi 5 saat boyunca hasta bir şey yiyip içmemelidir. Fakat uygulama sonrası hasta yiyip içebilmektedir. Aynı zamanda hasta aynı gün evine dönebilmektedir.

Botoks Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?

Botoks uygulamasının etkisi, yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde etkisi gözlemlenir. Fakat ilacın tam etkisini göstermesi için 2 haftanın geçmesi beklenebilir. Botoks uygulaması kalıcı değildir. Bu yüzden mesane kasına gerçekleştirilen 6 – 8 ay arayla botoks uygulaması, bu sorundan kurtulmanızı sağlayan bir çözüm yöntemidir. Botoks, diğer kaslara oranla mesanede daha uzun bir şekilde etki gösterebilir.

Mesane Botoksu Riskleri Nelerdir?

Mesane botoksu uygulamasının riskli yönleri şu şekilde verilmiştir:

  • Uygulanan botoks, mesane kaslarının doğal kasılma gücünü azaltır. Mesane spazmlarını ortadan kaldırır. Fakat bu iyi durumların sonucu ve yan etkisi olarak, üriner retasniyon görülebilir.
  • Rezidüel idrar, çok sorun oluşturmaz fakat bu kalıntı idrar miktarı fazla ise ya da hasta idrarını yapamıyorsa hastaya bir kateter yerleştirilmelidir ya da diğer bir yöntem olan hastanın mesanesini boşaltmak için temiz aralıklı kateterizayon uygulamak gerekebilir.
  • Botoks uygulamasının yapılacağı gün ve birkaç gün botunca botoks uygulaması yapılan yerdeki iğne ile delik açıldığı için idrarda kan gözlenebilir.
  • Multipl skleroz ya da omurilik yaralanması gibi durumlardan dolayı oluşan nörojenik mesaneli hastalarda, aşırı aktif mesaneli bir hastadan daha çok botoks uygulaması yapılabilir. Bunun sebebi ise nörojenik mesane hastaların sıklıkla kateterizasyon bağımlısı olmalarıdır. Bu hastalıkta amaçlanan, mesaneye yeterli derecede botoks uygulaması yapılmasıdır. Bu sayede de mesane hiç kasılmaz. Bu uygulama ile idrar kaçağını ortadan kaldırılır.

Aşırı Aktif Mesane için Botoks Uygulamasının Etkisi Nedir?

Aşırı aktif mesane sendromu için uygulanan botoksun etkisi 8 aya kadar sürebilir. Hastaya botoks uygulamasının yapılıp yapılmayacağı ise belirtilere göre belirlenecek bir durumdur. Botoks tedavisi kalıcı olmamakla birlikte en az 4 ay kadar kalıcılık süresi mevcuttur. Mesane botoksu uygulamasının etkisini göstermesi zaman alır. Ancak botoks uygulaması tedavisi gören hastaların çoğu, ilk botoks uygulamasında aşırı aktif mesane semptomlarının bir kısmının ortadan kalktığını fark eder. Yani aşırı aktif mesane sendromunun sebep olduğu idrar kaçırma probleminin belirtileri, uzun süre etkisi devam eden botoks uygulaması ile birlikte ortadan kaldırılır. Aynı zamanda botoks uygulaması, aşırı aktif mesane sendromu için kullanılan ilaç tedavilerine göre yüksek oranda başarı göstermiştir.

İdrar Kaçırma Probleminin Risk Faktörleri Nelerdir?

İdrar kaçırma sorununun riskleri şu şekilde verilmiştir:

  • Cinsiyet: Kadınlarda anatomik sebeplerden dolayo gebelik, doğum ve menapoz gibi durumlardan dolayı daha sık idrar kaçırma sorunları ile kaşılaşılabilir.
  • Yaş: Yaşın ilerlemesine bağlı olarak mesanenin kas yapısı ve pelvik taban kas yapısında gerçekleşen zayıflık sebebiyle idrar kaçırma sorunu artabilir.
  • Obezite: Hastanın aşırı kilo almasıyla mesane ve pelvik taban kaslarına basıncın artması nedeni ile idrar kaçırma sorunu gözlenebilir. Zayıflık görülen bu kaslar, öksürme ve hapşırma sonucu stres ile birlikte daha sık idrar kaçırma sorunu gözlenebilir.
  • Sigara: Sigara ile gelişen öksürük ve sürekli artan karın iç basınç durumları, idrar kaçırma sorununu ortaya çıkarır. Aynı zamanda sigara içilmesi, mesane kasılmalarını da etkileyerek taşma gibi görülen inkontinansa da neden olabilmektedir.
  • Sistematik Rahatsızlıklar: Böbrek hastaları ve şeker hastaları gibi kronik hastalıklara sahip olan kişilerde idrar kaçırma sorunu daha sık gözlenmektedir.

Ayrıca burun estetiği ameliyatı hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

İdrar Kaçırma Sorununun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İdrar kaçırmanın tedavisi şu şekilde verilmiştir:

  • Üroterapi: İlaç ya da cerrahi bir müdahale gerçekleştirilmeden üriner sistemin tedavisi uygulanır.
  • Eğer ki hastada idrar kaçırma sorunu mevcutsa, bu soruna ek olarak başka rahatsızlıklar yaşaması halinde bu rahatsızlıkların tedavisi yapılabilir. Bu rahatsızlıklar kabızlık ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir.
  • İlaç tedavisi uygulanır.
  • Mesane botoksu uygulanır.
  • Bu sorunu yaşayan kişilere son seçenek olarak cerrahi işlemler uygulamaları sunulur. Mesane büyütme, boşaltmayı kolaylaştırma ve idrar kaçırmayı engelleyici ameliyatlar gerçekleştirilebilir.

Mesane Botoksu Uygulaması Kimlere Yapılmaktadır?

Mesane botoks işleminin yapılacağı kişiler şu şekilde verilmiştir:

  • Aşırı aktif mesaneye sahip kişiler,
  • Gece – gündüz sık sık idrara çıkma problemi yaşayan kişiler,
  • Ani idrar yapma isteği olan kişiler,
  • Nörolojik hastalıklara bağlı olarak meydana gelen urge inkontinans rahatsızlıkları da mesane botoksu uygulanabilecek kişiler arasındadır.
REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.