Migren Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

29.05.2021
1.500
Migren Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Migren botoksu uygulaması son dönemlerde çıkmış, migrene iyi gelen tedavilerden biridir. Migren ağrıları bireylerin hayat kalitesini düşüren ataklardır. Migren ağrısının henüz kesinleşen bir tedavisinin bulunmamasından dolayı hastalar migren ağrısı yaşadıkları anlarda tam olarak ne yapacaklarını bilemez. Migren ataklarına karşı kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden biri de migren botoksu yaptırmaktır. Migren ağrılarının başladığı baş ve boyun bölgesine yapılan bu botoks uygulamalarının, yaşanılan ağrıların şiddetini azalttığı hatta birçok kişinin migren ağrılarını tamamen durdurduğu gözlemlenmiştir. Migren ağrılarını başlatan sinir sonlarına yapılan botoks uygulaması, migren ataklarını yaklaşık olarak %50 oranında azaltmaktadır. Bu da kişilerin migren sorunu yüzünden hayat kalitesinin düşmesini önler ve daha konforlu hissetmelerine olanak tanır.

Migren Nedir?

migren botoksu neden yaptirilir

Migren, yaşam kalitesini düşüren ve günlük yaşam aktivitelerine kısıtlayan hastalıklardan biridir. Sık görülen bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında ağrı gelmektedir. Ense, şakak ya da göz çevresinden başlayan bu ağrılar hareket ettikçe kötüleşebilir, zonklayıcı karakterler ile seyredebilir ve bu ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, ışık ve sesi olan rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Migrende ataklar halinde seyreden baş ağrısı 3 ay içinde ayda 15 günden fazla bir şekilde olur. Her ağrı en az 4 saat sürer ve ayda en az 8 gün migren tipi ağrı yaşanırsa bu ağrıya kronik migren adı verilir.

Migren tedavisinde kişilerin baş ağrılarının sıklığına, şiddetini ve eşlik eden diğer tıbbi durumlara bakılır. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlar baş ağrısı atakları esnasında ağrıyı ortadan kaldırmada ya da eşlik eden bulantı ve kusma gibi belirtileri durdurmada veya sık gelen baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmede yardımcı olur. Ancak tamamen ortadan kaldırmaz.

Ayrıca sakal ekimi hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren hastalığının semptomları genellikle 20 ile 30 yaş arasında görülmeye başlar. Migren atakları 4 farklı aşama ile kendisini gösterir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Prodrom: Baş ağrısı başlamadan bir ya da iki gün önce küçük uyarıcı belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler; kabızlık, ruh hali değişiklikleri, karamsarlık, huzursuzluk, yeme isteği, boyun tutulması, artan susuzluk ve idrara çıkma, sık esneme şeklindedir.
  • Aura: Hastaların çok büyük bir kısmı aurasız ataklar yaşamaktadır. Auralı hastalarda ağrı öncesinde ya da sonrasında nörolojik bozukluklar görülebilir. Dokunma hislerinde güçsüzlük, konuşma bozukluğu, görme bozuklukları, uyuşma veya karıncalanma gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Atak: Tedavi edilemeyen migren atakları kişilerden kişiye değişiklik gösterse de 4 ila 72 saat arasında sürdüğü bilinir. Hastalar migren atağı sırasında; kalp atışı şeklinde zonklama, mide bulantısı ve kusma, ışık ve ses ve hatta dokunmaya karşı hassasiyet, bulanık görme, baş dönmesi ve bazı durumlarda baygınlık yaşayabilir.
  • Atak Sonrası: Hastalar kendilerini bitkin, tükenmiş ve az da olsa rahatlamış hisseder. Hasta 24 saat içerisinde güçsüzlük, baş dönmesi, huzursuzluk, ışık ve sese karşı hassasiyet yaşar.

Migrenin Nedenleri Nelerdir?

Migrenin sebebi tam olarak bilinmese bile genetik ya da çevresel faktörlerin bu hastalıkta rol oynadığı bilinmektedir. Atakların ortaya çıkmasında serotonin de dahil olmak üzere beyin kimyasallarında yaşanan dengesizliklerin neden olduğu düşünülmektedir. Migren atakları esnasında beyin zarlarında ağrıyı ortaya çıkaran bazı kimyasallar salgılanır ve bu da migren ağrısının ortaya çıkmasına sebep olur. Konseyinin gen ilişkili peptit, migren ağrısında rol oynayan en önemli kimyasal ileticilerden biridir. Migrenin tam olarak nedeninin bilinmemesi ve ataklarının oldukça zorlayıcı olması tedavi edilmesi gerektiğini vurgular. Tedaviden önce nöroloji uzmanı tarafından tanı konulması gerekir. Bu tanının ardından uygun tedavi başlatılır. Migren botoksu da bu tedaviler arasında etkili bir yöntemdir.

Migren Botoksu Nedir?

Migren botoksu, botulinum toksininin kasları bloke edici özelliği sayesinde baş ağrısı ataklarını azaltan bir botoks uygulamasıdır. Tıpkı diğer botoks uygulamaları gibi enjeksiyon yöntemi ile yapılır. Yapılan birçok araştırma baş ağrısı ataklarının başlamasına sebep olan sinir sıkışma noktalarının varlığını ortaya koymuştur. Botoks, bu noktalardaki sinir ve kasların bloke edilmesini sağlayarak migren ataklarını engeller. Migren botoksu ağrıların başladığı alın, ense, şakak gibi bölgelere uygulanır. Uzun süre kalıcı olması ve pratik bir şekilde uygulanması botoksun migren tedavisinde avantajlı bir seçenek haline getirmiştir. Migren botoksunun hastalara sağlamış olduğu en büyük fayda sürekli olarak ilaç kullanımına olan ihtiyacın ortadan kalkmasıdır.

Migren Botoksu Nereye Yapılır?

Migren botoksunun uygulandığı bölge ağrıların görüldüğü bölgelerdir. Migren botoksu, enjeksiyon ile yapılır. Laboratuvar ortamında hazırlanan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onaylı botulinum toksin baş, ense ve sırt ya da şakak bölgelerine enjekte edilir. Bu uygulama yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika arasında sürer. Enjeksiyon işleminde dayanılmaz bir acı hissedilmez. Birçok hasta enjeksiyon sırasında hissetmiş olduğu acıyı sinek ısırığına benzetir. Ancak acı eşiği düşük ve cildi hassas olan hastalar için anestezik krem uygulaması da yapılabilir. Böylece uygulama esnasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmeden botoks işlemi tamamlanmış olacaktır.

Ayrıca çene estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Migren Botoksu Kalıcı Mıdır?

migren botoksu avantajlari

Migren botoksu kalıcı bir uygulama değildir. Ancak etkisi uzun süre devam eder. Genellikle kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 3 ila 6 ay kadar kalıcı olduğu söylenebilir. Migren botoksunun bir diğer avantajı ise uygulamanın tekrar edilebilmesidir. Migren botoksu, otoriteler tarafından kabul görmüş, güvenilir bir uygulama olduğu için kişiler istediği sürece migren botoksunu yeniletebilir.

Migren Botoksu Kimlere Uygulanabilir?

Migren botoksunun yapıldığı kişiler genellikle migren ve gerilim tipi baş ağrısı şikayeti olan kişilerdir. 18 yaşını geçmiş olan ve migren hastalığı bulunan herkese bu uygulama yapılabilir. Botoks uygulamalarının herkeste etkisini göstermesi yaklaşık olarak 1 hafta sürer. Migren botoksu etkisini gösterdikten sonra migren ataklarının hem sıklığı hem de şiddeti azalır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.