Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti iyileştirmesi uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkisini ortaya koyarak başlamaktadır. Uyumsuz ve çapraşık dişlerin daha fazla bozulmasını önlemek ortodonti tedavisinin temel amacı arasında gelmektedir. Alt çenenin çok önde ya da geride olması gibi bozukluklar hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi edilmektedir. Ortodonti tedavisi uygulanacak hasta ergenlik çağına geldiği zaman, mevcut alt – üst çene yapısının geride olması durumunda tedaviye başlanabilmektedir.
Dişlerin ideal konumunda sıralanması, alt – üst çene yapılarının düzeltilmesi, çevre dokuların ve kasların bu yeni sert doku yapısına benimseyebilmesi için, kalıcı ve çıkarılabilir birçok ortodontik tedavi yöntemi vardır. Bu aygıtlar dişlere ve çeneye hafif baskı uygulayarak işlevlerini görürler. Dişlerin istenilen pozisyonu almaları yalnızca sürekli ve hafif bir baskıyla mümkün olabilmektedir. Dişlere yapıştırılan ve üstünden tellerin geçebileceği delikler bulunan aparatlara braket denir. Braketler diş üzerine yapışık oldukları için günün 24 saati tedaviyi sürdürmektedir. Braketler ile tutturulan teller normal konumuna dönmek için belirli bir güç uygulamaktadır. Böylelikle zaman içinde dişler istenilen konumuna kavuşturulur. Dişlerin düzenli konuma gelmesi diş ve ağız yapısına göre değişiklikler gösterdiği gibi dişlerin aşırı eğriliği ve çapraşık olması da buna etken nedenler arasındadır. Buna bağlı olarak tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Yazı İçindekiler
Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diş teli tedavisinin zamanı Uluslararası Ortodonti Birliği’nin tavsiye ettiği şekliyle 7 yaş grubunda yer alan çocukların ortodontik kontrolden geçmeleri önerilmektedir. Böylelikle çocukların ağız ve diş gelişim sorunları erken dönemlerde belirlenebilir ve yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar erkenden teşhis edilebilir. Ortodontide en iyi sonuçların alınabilmesi için gelişim düzensizliklerinin düzeltilmesiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ilk tedavinin 7 yaş gibi erken dönemlerde yapılması çocuğun ağız ve diş yapısı için önemli bir rol oynamaktadır.
Ayrıca Çene Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Ortodonti Tedavi Aşamaları
Diş teli tedavisi aşamaları; muayene aşaması, hazırlık aşaması, teşhis ve planlama aşaması, ortodonti tedavisi aşaması ve pekiştirme tedavi aşaması olarak 5 farklı başlık altında ele alınmaktadır.
1- Muayene Aşaması
Kişiler dişlerinde eğrilik, çapraşıklık, ayrıklık, sıkışıklık ya da çene bozukluğu gibi sorunların farkına vardıklarında uzman kişilere başvurmalıdırlar. Muayene olmak için ortodonti uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. Ortodonti uzmanı hastayı muayene ederek sorunları hastaya aktarır ve ne gibi yol izlenmesi gerektiğini söyler. Tedavi aşamalarında neler olacağı ve hastanın bu aşamayı kabul ederse nelerden sakınması gerektiği söylenerek hastayı bilgilendirir ve bilinçli hale getirilir.
2- Hazırlık Aşaması
Muayene esnasında hastanın ağız yapısı belirlenir ve dişlerinde bulunan çürükler tespit edilir. Hazırlık aşamasında hastanın ağzında herhangi bir diş taşı, tartar veya çürükler tedavi edilir. Yapılan tedavilerden sonra hastanın ağız yapısını belirleme ve planlamak için röntgen çekilmektedir. Böylelikle teşhis ve planlama aşamasına geçilmektedir.
3- Teşhis ve Planlama Aşaması
Bu aşamada teşhise ve hastaya bağlı olarak hastaya göre tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Ortodonti uzmanı tarafından hasta için en uygun ve gerekli olan tedaviye karar verilir. Planlama ve teşhis aşamasında önemli olan hastaların ağız, diş ve çene yapılarını belirlemektedir. Bu belirlenme bittikten sonra tedaviye başlanmaktadır.
4- Ortodonti Tedavi Aşaması
Bu süreçte diş teli takım aşamasına geçilmektedir. Diş teli takımı sırasında ağız, hijyen nedeniyle kuru bir hale getirilmelidir. Ağıza ekartör takılarak doktorun daha rahat çalışmasını sağlanır. Braketler dişlerin üzerine düzeni bir şekilde yerleştirilerek arasından teller geçirilir ve lastikler takılır. Böylece hastanın diş teli tedavi aşaması sona erer.
5- Pekiştirme Tedavi Aşaması
Bu aşamada braketler teller çıkartılarak pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır. Böyle yapılmasının nedeni ise, dişlerin yeni konumunu korumak ve tekrar eski konumlarına dönmesinin önüne geçmektir. Hastalar ortodontiye verdikleri önem kadar pekiştirme tedavilerine de önem vermelidirler. Çünkü bu aşama, dişlerin düzenli kalabilmesi ve hizalanması için çok önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Acı Verir Mi?
Diş teli tedavisi acı ve ağrı vermeyen kolay bir uygulamadır. Ancak teller ilk takıldığı sıralarda yanaklarda kızarma veya tahrişe sebep olabilmektedir. Oluşan bu yaralar 5-6 gün içinden kendiliğinden iyileşmekte ve bir daha oluşmamaktadır. Ortodonti tedavisi sırasında doktor, hastaya hasta mumu vererek hastadan telin ağrı verdiği noktaya yerleştirmesini istemektedir. Böylece hastanın ağzında oluşacak yaraların ve tahrişlerin önüne geçilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Yapılmazsa Ne Gibi Sorunlar Oluşur?
Ortodontik tedavi yapılmazsa mevcut ortodontik problemlerden dolayı ortaya çıkan problemler şunlardır:
- Ortodontik sorunlardan dolayı oluşan alt-üst çene dengesizlikleri
- Çiğneme problemleri
- Sindirim sistemi problemleri
- Konuşmakta zorlanma
- Diş çürümesi ve kaybı
- Diş eti hastalıkları
- Eklem problemleri
- Kötü ağız hijyeni ve ağız kokusu
Diş Tellerinin Fiyatı Ne Kadar?
Diş teli fiyatları tedavi türüne göre değişiklikler göstermektedir. Tek çeneye uygulanan diş teli 3.500 TL ile 5.500 TL arasında değişmektedir. Diş yapısının bozukluğu ve çarpıklığı bu fiyatları belirleyen temel faktörlerden biridir. Şeffaf ortodontik plaklarda fiyatlar ise 12.500 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Diş çarpıklık miktarının çok fazla olması, çenede fazla veya eksik dişlerin bulunması, dişlerin normalinden daha eğik veya daha yukarıda olması ve bulunması gereken yerden uzaklaşmış olan dişler diş teli fiyatlarını belirleyen temel unsurlar arasındadır. Diş teli fiyatlarını etkileyen diğer unsurlar ise şunlardır:
- Braket ve diş teli malzemesinin özelliği
- Tek çene veya diş çene teli yapısı
- Çarpıklık oranının az ya da fazla olması
- Dişlerin ayrık olması
- Ayrıklık durumunda dişler arasındaki ayrıklık oranı
- Diş etlerinin normalinden çok daha fazla görünmesi
- Çenenin geride veya önde olması
- Çene ve damak darlığı gibi yapısal bozuklukların bulunması
- Türk diş hekimleri tarafından belirlenen taban fiyatlar
- Döviz kuru
Metal diş teli, porselen diş teli (görünmez diş teli) ve şeffaf plak gibi tedavide kullanılan malzeme türü de diş teli fiyatlarına etki etmektedir.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş teli takıldıktan sonra önlem alınması gereken durumlar aşağıda listelenmiştir.
- Çok sert yiyecekler tüketilmemelidir.
- İçinde çekirdeği bulunan zeytin, erik vb. yiyeceklerin çekirdekleri çıkartıldıktan sonra yenmelidir.
- Asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.
- Sakız ve lokum gibi yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.
- Diş telinin dışardan gelebilecek her hasara karşı korunması gerekmektedir.
- Spor yapan kişiler, futbol ve basketbol gibi faaliyet gösteren kişiler, diş teli kullanırken alacağı darbe ihtimalini düşünerek spora bir süre ara vermelidir.
Ayrıca Diş Taşı Nasıl Oluşur? adlı yazımıza göz atın!
Diş Telleri Varken Diş Fırçalanabilir Mi?
Diş telleri varken diş fırçalanması hiçbir engel teşkil etmemektedir. Tel takılmadan önce dişler nasıl fırçalanıyorsa aynı şekilde fırçalanabilmektedir. Dişleri fırçalama sırasında diş tellerinin kopması gibi bir durumla karşılaşılmaz. Daha kolay fırçalamak için ortodontik fırçalar kullanılabilmektedir.
Diş Teli Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş teli bakımında dikkat edilmesi gereken braketlerin hasar görmemesi için diş fırçalarken sert fırça kullanmaktan ve bastırarak fırçalamaktan kaçınılmalıdır. Ortodonti tedavisi görmüş kişiler bu yüzden dişlerini hafif bir fırçayla yumuşak bir şekilde fırçalamaları gerekmektedir. Braketlerin arasını temizlemek için arayüz fırçalarını kullanmak kolayca temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri de diş temizliği için uygun görülmektedir.