Yüzdeki Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Yüz bölgesinde oluşan beyaz lekeler için farklı bir çok tedavi yöntemi bulunur. Bu tedavi yöntemlerinin asıl amacı cilt rengini eski haline getirerek tonunun eşitlenmesini sağlamaktır. Kullanılan her tedavi yöntemi kesin olarak olumlu sonuç vermez ve cilt tedavilerinde kullanılan uygulamaların bir yan etkileri bulunabilir. Bu sebeple her hastada olumlu sonuçları olmayan tedaviler olumsuz sonuçlara da neden olabilir. Yüzde oluşan beyaz lekelerin tedavileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir ve kişiye uygun seçilen tedavi yönteminde ciddi yan etki sonuçları doğabilecek ise öncelikle kişiden bronzlaştırıcı kozmetik ürünleri ve kapatıcılar kullanılması istenir. Bu sayede beyaz lekeler yok edilebiliyor ve böylece sorun olması ortadan kalkıyor ise yan etkisi bulunan tedaviler önerilmez. Hasta kesinlikle cerrahi bir tedavi olmak ister ise bu tedavi sürecinin başında oluşabilecek tüm olumsuz sonuçlar hastaya aktarılır.Tedavi süreçleri herkeste farklı olabileceği gibi genellikle üç aşamadan oluşur ve bu aşamalar; ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, terapi süreci olarak üçe ayrılır. Uzman hekimin uygun gördüğü şekilde tedaviye başlanabilir ve genellikle ilk aşamada ilaç tedavisi ile hastanın yüzündeki beyaz lekeler giderilmeye çalışılır. İlaç tedavisi olumlu yanıt verirse tedavi burada sonlanacaktır, eğer olumlu sonuç vermez ise kişide cerrahi müdahalelerin yapılması gerekecektir. Cerrahi müdahale sonrasında kişide iyileşme görülür ise veya görünmez ise terapi sürecine de başlanacaktır. İyileşme görüldüğü halde terapi sürecine başlamanın sebebi ise yeniden beyaz leke oluşumunun engellenmesidir.
Yazı İçindekiler
Beyaz Lekeler Nedir?

Beyaz leke, tıp dalındaki adı ile vitiligo bir tür cilt hastalığıdır. Vitiligodan kaynaklanan renk kaybının yüzün hangi bölgesinde, hangi boyutta oluşacağı tahmin edilemez. Bu sebeple küçük bir vitiligo başlangıcı bile gözlemlenir ise acilen uzman bir hekime başvurarak tedavi sürecine başlanması gerekir. Vitiligo yani beyaz lekelerin oluşmasına sebep olan cilt hastalığı son derece ciddi bir deri hastalığıdır. Bu sebeple en ufak bir şekilde bile kendini gösterir ise hemen dikkate alınarak tedavi edilmesi gerekir. Vitiligo zamanla yaygınlaşan bir cilt hastalığıdır. Bu sebeple ilk başlarda küçük noktalar halinde ciltte görülse bile kısa süre içerisinde cildin büyük bir bölümüne yayılarak, cildin renk kaybetmesine neden olacaktır.
Ayrıca Pembe Diş Estetiği Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Beyaz Leke Neden Oluşur?
Beyaz lekelerin oluşma sebepleri, pigment oluşturan hücrelerin ölmesidir. Cilt üzerinde renk oluşturan pigment hücrelerinin belirli bölgelerde ölmesi ile cildin o bölgesinde renk solgunluğu ve beyaz lekeler görülür. Bu hücrelerin neden öldükleri şu ana kadar kesin olarak belirlenememiştir. Ancak bağışıklık sisteminin zarar görmesi, güneş hanımı, stres veya endüstriyel kimyasallara maruz kalındığı halde renk hücrelerinin öldüğü bilinir. Bunun yanı sıra ailede herhangi birinde beyaz leke hastalığı yaşandı ise diğer kuşaklar da da yaşama ihtimali bulunurken kesin bir sonuç değildir. Beyaz leke cilt hastalığında oluşabilecek sedef ve dermatit hastalıklarının ihtimalleri de ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Beyaz Leke Hastalığı Belirtileri Neler?
Beyaz leke cilt hastalığının belirtileri, cilt renginin düzensiz bir şekilde kaybolması ile başlar. Yüzde beyaz beyaz açık renkli lekeler halinde meydana gelir; fakat her beyaz leke vitiligo değildir. Bu nedenle uzman bir hekimin kontrolü ile ciltte ki beyaz lekelerin sebebinin vitiligo olup, olmadığı belirlenebilir. Beyaz leke hastalığında ciltte oluşan beyaz lekelerin dışındaki belirtiler ise; saçta, sakalda, kirpiklerde, kaşlarda erken beyazlara veya grileşmedir. Beyaz leke hastalığı veya vitiligo her yaşta bireyde görülebilirken genellikle 20 yaşından önce görülen cilt hastalıklarıdır. Vücudun sadece belirli bölgelerinde oluşan beyaz lekeler, segmental adı verilen renk kayıplarıdır ve genellikle erken yaşlarda görülür.
Beyaz Lekeler Kendiliğinden Geçer Mi?
Beyaz lekelerin kendiliğinden geçmeleri genellikle mümkün değildir. Beyaz lekelerin oluştuğu bölgelerde pigmentasyon renk kaybı oluşacağı için bunun genellikle bir çözümü yoktur. Beyaz lekelerin sebebi vitiligo olarak belirlendi ise bu hastalığın tedavisi vardır ve sonuçlar %100 oranda olmasa bile kişilerin denemesi tavsiye edilir. Beyaz leke oluşumunun sebebi belirlenemez ise o kendiliğinden geçmesinin ihtimali yoktur ve herhangi bir tedavi yöntemi uygulanamayacağı için iyileşme görülemez. Beyaz lekelerin oluşum sebepleri kesin olarak belirlenememiştir. Halk arasında en yaygın sebebi ise stres kaynaklı oluşmasıdır. Genellikle beyaz lekeler oluştuğu bölgede büyüyerek zaman vücudun farklı bölgelerine yayılır. O beyaz lekelerin neden olduğu veya hangi boyutta olduğunuma karşın herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bu sebeple kişilerin cilt üzerinde oluşabilecek herhangi bir renk kaybına sebep olacak işlemlerden uzak durması gerekir.
Vitiligo İlk Hangi Bölgede Başlar?

Vitiligo hastalığı ilk olarak ellerde, kollarda, ayaklarda, yüz ve dudak bölgesinde yaygın olarak meydana gelir; fakat her beyaz lekeler vitiligo değildir. Bunun sebebinin vitiligo olup, olmadığı yalnızca uzman bir doktor tarafından belirlenebilir. Bu sebeple kişiler beyaz leke hastalığına yakalandığında uzman bir hekime başvuru yapmalıdır. Vitiligo öncelikle belirli bölgelerde açık renkli lekeler veya beyaz lekeler halinde kendini gösterir. Genellikle vitiligonun ilk görüldüğü bölgeler direkt olarak güneşe maruz kalan bölgelerdir.
Ayrıca Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atın!
Vitiligonun Tedavisi Var Mı?
Vitiligo hastalığının tedavisi uzun yıllardır bulunur. Vitiligonun tedavisi; hastanın yaşına, hastalığın bulunduğu bölgeye ve hastalığın ne kadar süredir var olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Vitiligo hastalığında hangi tedavi yöntemi uygulanır ise en az tedavi süresi 3 aydır. Beyaz lekeler halinde başlayan vitiligonun evresine göre tedavi süreci belirlenebilir.